Leksikon:Generaltollkammeret: Forskjell mellom sideversjoner

m
Teksterstatting – «[[Kategori:Offentlig forvaltning|» til «[[Kategori:Offentlig sektor|»
(Ny side: Generaltollkammeret, eller Det vestindiske og guinesiske rente- samt generaltollkammer, som det het ved opprettelsen i 1760, var sentral instans for tollvesenet i Danmark-Norge fram til 181...)
 
m (Teksterstatting – «[[Kategori:Offentlig forvaltning|» til «[[Kategori:Offentlig sektor|»)
 
(3 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Generaltollkammeret, eller Det vestindiske og guinesiske rente- samt generaltollkammer, som det het ved opprettelsen i 1760, var sentral instans for tollvesenet i Danmark-Norge fram til 1814. G. var i hovedtrekkene organisert etter samme mønster som rentekammeret (s.d.) med tre deputerte og 45 kommitterte. De norske tollsakene var fra starten av samlet i et eget norsk kontor, mens konsumpsjonssakene (se konsumpsjon) lå under et felles dansk-norsk kontor, som ble delt i ett norsk og to danske kontorer i 1780. Liksom det lokale tollvesenet (s.d.) ble også den sentrale toll- og konsumpsjonsadministrasjonen integrert i 1790-årene ved at det ble opprettet to norske toll- ­­og konsumpsjonskontorer i g.
'''Generaltollkammeret''', eller ''Det vestindiske og guinesiske rente- samt generaltollkammer'', som det het ved opprettelsen i [[1760]], var sentral instans for tollvesenet i [[Danmark-Norge]] fram til [[1814]]. Generaltollkammeret var i hovedtrekkene organisert etter samme mønster som ''[[Leksikon:rentekammeret|rentekammeret]]'' (s.d.) med tre deputerte og 45 kommitterte. De norske tollsakene var fra starten av samlet i et eget norsk kontor, mens konsumpsjonssakene (se ''[[Leksikon:konsumpsjon|konsumpsjon]]'') lå under et felles dansk-norsk kontor, som ble delt i ett norsk og to danske kontorer i 1780. Liksom det lokale ''[[Leksikon:tollvesenet|tollvesenet]]'' (s.d.) ble også den sentrale toll- og konsumpsjonsadministrasjonen integrert i 1790-årene ved at det ble opprettet to norske toll- ­­og konsumpsjonskontorer i generaltollkammeret.


Forholdet mellom g., rentekammeret og kommercekollegiet (s.d.) var noe flytende, og man opererte til dels også med en eller flere felles deputerte mellom disse kollegiene. I 1768 ble kommercekollegiet slått sammen med g. under navnet general-tollkammer- og kommerce-kollegium, og samtidig ble forbindelsen med rentekammeret opphevet. Men det ble forutsatt at de to kollegienes saker skulle kollegiebehandles hver for seg, og deres kontor- og ekspedisjonsordning ble derfor i det vesentlige bestående.
Forholdet mellom generaltollkammeret, rentekammeret og ''[[Leksikon:kommercekollegiet|kommercekollegiet]]'' (s.d.) var noe flytende, og man opererte til dels også med en eller flere felles deputerte mellom disse kollegiene. I [[1768]] ble kommercekollegiet slått sammen med generaltollkammeret under navnet ''general-tollkammer- og kommerce-kollegium'', og samtidig ble forbindelsen med rentekammeret opphevet. Men det ble forutsatt at de to kollegienes saker skulle kollegiebehandles hver for seg, og deres kontor- og ekspedisjonsordning ble derfor i det vesentlige bestående.


Under Struensee (1771/72) ble g. opphevet og tollsakene lagt under finanskollegiet, men g. ble gjenopprettet alt i 1773. Det nye finanskollegiet skulle etter 1773 føre et visst tilsyn med g. S.I.
Under [[Struensee]] (1771/72) ble generaltollkammeret opphevet og tollsakene lagt under finanskollegiet, men generaltollkammeret ble gjenopprettet alt i [[1773]]. Det nye finanskollegiet skulle etter 1773 føre et visst tilsyn med generaltollkammeret. {{sign|S.I.}}


{{nhl}}
{{nhl}}
[[Kategori:Toll|{{PAGENAME}}]]
[[Kategori:Offentlig sektor|{{PAGENAME}}]]
[[Kategori:Danmark-Norge|{{PAGENAME}}]]
{{Klasserommet}}