Likvideringer under andre verdenskrig

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 29. jan. 2013 kl. 13:04 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: :''For informasjon om okkupasjonsmaktens lividasjoner av motstandsfolk, se utenomrettslige henrettelser under andre verdenskrig.'' '''Likvideringer under andre verdenskrig''' ref...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
For informasjon om okkupasjonsmaktens lividasjoner av motstandsfolk, se utenomrettslige henrettelser under andre verdenskrig.

Likvideringer under andre verdenskrig refererer til sanksjonerte drap[1] på sivile utført av motstandsbevegelsen. Hovedårsaken til at slike likvideringer ble utført var behovet for å sikre motstandsnettverk mot opprulling. Angivere og folk knytta til politiet var derfor ofte mål for likvideringer. Sanksjoneringen kunne enten komme gjennom en direkte ordre fra høyere hold, eller avgjørelsen kunne tas lokalt i henhold til fastsatte regler dersom likvideringen måtte foretas raskt for å sikre nettverket eller hindre at en planlagt aksjon ble forpurret.

Antall likvideringer som ble utført er et omstridt tema. Dette skyldes ikke minst det sterke hemmeligholdet rundt likvideringene. Fra enkelte hold har tallet blitt satt svært høyt, og det er da grunn til å tro at formålet er å inkludere kriminelle drap for å diskreditere motstandsbevegelsen, og/eller å gi inntrykk av at det ikke fantes noen kontroll. Det er også påvist tilfeller av at oversikter over likvideringer har hatt med personer som ikke har blitt drept og duplikatoppføringer. Fra annet hold ble det lenge satt tall som var for lave. Det offisielle tallet var lenge 65 likvideringer[2]. Dette har senere blitt oppjustert av Arnfinn Moland i boka Over grensen? fra 1999 til 82 likvideringer. Denne boka er basert på en gjennomgang av tilgjengelige kilder, og inneholder også referanser til undersøkelser som har kommet til høyere tall og tilbakevisninger av disse. Pr. i dag er derfor 82 det man med størst tyngde kan kalle et offisielt tall.

Likvidering var også omstridt under okkupasjon, fordi dette virkemidlet kunne føre til harde represalier. Likvideringen av Karl Marthinsen i februar 1945 er et eksempel på dette; etter likvideringen ble det felt 34 dødsdommer over gisler[3].

Referanser

  1. Med bruken av ordet «drap» tas det her ikke stilling til moralske eller juridiske sider ved likvideringen, jf. oppslag i Bokmåls- og nynorskordboka
  2. Norsk krigsleksikon, s. 247
  3. Tall hentet fra Norsk krigsleksikon, s. 247. Tallet varierer noe i kildene avhengig av hvilke definisjoner som benyttes.

Kilder

  • Dahl, Hans Fredrik; Hjeltnes, Guri m.fl. (red.): Norsk krigsleksikon 1940–45, Oslo 1995
  • Moland, Arnfinn: Over grensen? – Hjemmefrontens likvidasjoner under den tyske okkupasjonen av Norge 1940-1945, Oslo 1999