Mønevann

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 12. feb. 2019 kl. 08:55 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:Isdrift i Akershus» til «[[kategori:Isdrift»)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mønevann, 170 moh., ligger i Lørenskog kommune og er det nordligste vannet i Losbyvassdraget med utløp til Losbyelva ved demningen nordvest i vannet. Den nordøstligste delen av Mønevann kalles Putten. Mønevann er et av kommunens fiskevann, i vannet er det gode bestander av abbor, gjedde, mort, lake, laue og ørekyte. Lørenskog Jakt- og Fiskeforening arbeider også med å bygge opp en bestand av ørret. Flere av de gamle husmannsplassene under Losby ligger omkring Mønevann – Sotue og Garterud i nord, Finnland i øst og Nordre Tangen i sør, der nok en demning skiller Mønevann fra Fløyta. Det var på grunn av tømmerfløting at vannene i sin tid ble oppdemt, og før oppdemmingen var Mønevann langt mindre. Et tidligere navn på vannet er Sotuetjernet.

På slutten av 1800-tallet og et stykke inn på 1900-tallet var isdrift, skjæring av isblokker som skulle brukes som kjølelementer, ei viktig næring i Mønevann. Også i Langvannet foregikk det isdrift.

På 50-årsdagen for frigjøringen, 8. mai 1995, ble det ved Mønevann satt opp et minnesmerke for de lokale «gutta på skauen».


0230 Lorenskog komm.png Mønevann er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.8738882° N 10.9587965° Ø