Makkaur

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Makkaur er et fraflytta fiskevær i Båtsfjord kommune i Finnmark. Stedet ligger ytterst på Makkaurhalvøya, på østsida av innløpet til Båtsfjorden. Det er nevnt siden 1500-tallet, og hadde egen kirke i 1589. Under tvangsevakueringa av Finnmark og Nord-Troms i 1944 unngikk det å bli brent ned, men rundt 1950 ble det fraflytta.

Fra omkring 1523 nevnes stedet i kilder, med former som 'Madkorig', 'Madkorff' og 'Matkwr'. Dette skal komme fra gammelnorsk Mađkaurr, sammensatt av ordene for 'mark' og 'aurr'. Oluf Rygh tolka det som 'sted med god makkleire'. En samisk form, Máhkir, er også kjent; dette ser ut til å være en tilpasning av det norske navnet.

Den gamle kirka er første gang nevnt i 1589, og Makkaur prestegjeld er nevnt fram til 1667 da området ble lagt under Omgang prestegjeld og senere under Vardø prestegjeld. I 1630-åra ble Makkaur åsted for flere trolldomsprosesser, der flere kvinner ble brent på bålet. Stedet hadde i 1594 hatt 39 skattytere, og i 1620 var det 20 norske familier. Men i 1645 var det bare to skattytere, og i 1649 ingen. Etter dette var det i perioder folk der, men fiskeværet sto også til tider tomt og fraflytta.

Et nytt kapell ble innvia i 1934. Makkaur skolekapell ble i 1955 flytta, og heter nå Syltefjord kapell. Muren på kapelltomta står rett ned Makkaur nye kirkegård.

Under andre verdenskrig anla tyskerne et kystbatteri i Makkaur, Heeres Küsten Batterie Makkaur 2/448. Det finnes noen synlige rester etter dette. Det var få steder i Finnmark som ikke ble brent ned, og særlig siden det var tysk aktivitet i Makkaur er dette uventa. Dette kunna ha ført til at Makkaur hadde fått nytt liv etter krigen, men havna var for liten til at moderne fiskefartøy kunne ankre opp der. Den lille steinkaia hadde blitt ødelagt under krigen. Dette gjorde fiskeværet mindre attraktivt, og omkring 1950 flytta de siste innbyggerne ut. Mange bygninger ble flytta til Båtsfjord og Syltefjord, men det er noen fritidsboliger der.

Makkaur fyrstasjon står like ved fiskeværet. Det meste av bygninger knytta til fyret ble revet i 1980-åra. Selv om stedet ligger øde til ut mot Barentshavet, kan det være behagelige sommertemperaturer: På værstasjonen på fyret ble det i 2018 måt 25,2 grader på natta mellom 17. og 18. juli, og dette er høyeste målte nattetemperatur i Finnmark.

Kilder og litteratur