Mariskodrakt

Mariskodrakta er ei helt ny drakt, så noen tradisjon bygger den ikke på. Men blomsten marisko er selv en tradisjon i Nedre Eiker - den kommer trofast opp hvert år. Denne orkidetypen er nå fredet, og Hilda Thorsby, Marit Molland og Bjørg T. Kaarstad ønsket å bevare den på sin måte. Dette er bakgrunnen for den drakta som ble lansert 22. mai 1991.

Hilda Thorsby (V) og Randi Stensmyren (H) i Mariskodrakter fotografert under overrekkelsen av Kongens fortjenestemedalje i sølv til Hilda Thorsby september 2001.
Foto: Frode Caspersen/Eiker Arkiv

Mariskodrakta er ikke knyttet til et bestemt geografisk sted. Marisko-orkidéen vokser flere steder i landet, og de som ønsker det, kan bruke drakta uansett hvor de bor.

Drakta er tegnet av arkitekt Henning Anfinsen, Stord, etter oppdrag fra Hilda Thorsby, Marit Molland og Bjørg T. Kaarstad. Hilda Thorsby mottok Kongens fortjenstmedalje i sølv i september 2001.

Design

Kvinnedrakta har brodert en bord med orkidéer nederst på skjørtet. På vesten er det en orkidé på venstre side, og på sjalet en stor orkidé midt bak. Stoffet i skjørt, vest og sjal er eggeskallfarget ullgabardin. Sjalet er kantet med frynser i grønt, samme farge som broderiet. Blusen er i merserisert bomull, farge mellomgrønn. Det er valgt burgunderfargede sko og naturfargede strømper. Sølvet er laget spesielt til drakta, og består av nål, mansjettknapper og sjalfeste (ring).

Mannsdrakta er laget bestående av vest, skjorte og svart bukse. Vesten har to små lommer, spiss foran, og har en liten brodert orkidé på venstre side. Skjorta har samme fasong og stoff som dameskjorta. Sølvet er likt, men i tillegg er det fire sølvknapper i vesten. Svarte sko hører til.

Fargene er valgt ut etter blomstens egne farger. Stingene som er valgt i broderiene, er enkle, slik at det skulle være lett å sy.

Kilde


  Mariskodrakt inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!