Marthe Walmsnes: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 7: Linje 7:


== Gard- og skogeier ==
== Gard- og skogeier ==
Faren overlot rundt 1890 sine eiendommer i Osen til barna. Marthe var den som overtok og drev Bakken med tilliggende skog og annet. Gården ble et bygdesenter med landhandleri, posthus, telefonsentral, skysstasjon og sommerpensjonat. Det framgår ikke av de gjennomgåtte kildene hvorvidt Marthe Walmsnes personlig var engasjert i disse virksomhetene. I 1904 solgte hun garden og skogeiendommene til trelastfirmaet [[Anders H. Kiær & Co]]. Både før og etter salget hadde Walmsnes bodd lange peridoer i Kristiania.
Faren overlot rundt 1890 sine eiendommer i Osen til barna. Marthe var den som overtok og drev Bakken med tilliggende skog og annet. Gården ble et bygdesenter med landhandleri, posthus, telefonsentral, skysstasjon og sommerpensjonat. Det framgår ikke av de gjennomgåtte kildene hvorvidt Marthe Walmsnes personlig var engasjert i disse virksomhetene. I 1904 solgte hun garden og skogeiendommene til trelastfirmaet [[Anders H. Kiær & Co]]. Både før og etter salget hadde Walmsnes bodd lange perioder i Kristiania.
 
I folketellingen 1900 er hun registrert både i Kristiania (Universitetsgt. 22) og i Åmot, med den første adressen notert som sedvanlig bosted. I 1910 er det omvendt. Da bor hun på folketellingstidspunktet på hotell i Rosenkrantzgt 17 i Kristiania, og hennes sedvanlige bosted er oppgitt å være Osen.
 
== Politikk og samfunnsengasjement ==
Marthe Walmsnes ble som første kvinne innvalgt i herredsstyret for Åmot i 1901. Annekset Osen hadde fire representanter. De stilte på fellesliste ved valget, og Walmsnes ble altså den ene. I hovedsoknet Åmot var det tre lister, Arbeiderforeningens, Høyres og Venstres. Walmsnes var aktiv i det kommunale arbeidet. Hun satt i skolestyret og fattigstyret. I 1902 ble bevilget kr 10 000 til et veganlegg, på hennes forslag.
 
Og hun fulgte med i tiden. Så tidlig i bilkjøringens historie som i 1910 søkte hun om bevilling til å åpne personbilrute i bygda på strekningen Rena-Nordre Osen-Jordet. Den skulle etter forutsetningene komme i regelmessig drift innen utgangen av mai 1911. Det lyktes ikke, og planene ble oppgitt.
 
Walmsnes blir også husket lokalt fordi hun gav et helt bibliotek til skolebarna i bygda.  


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
Veiledere, Administratorer
9 032

redigeringer