Mellomkrigstida: Forskjell mellom sideversjoner

m
Linje 86: Linje 86:


=== Høyreradikale krefter ===
=== Høyreradikale krefter ===
[[Bilde:NS-kontoret på Gjøvik.jpg|thumb|200px|NS-kontoret på Gjøvik. (Ukjent dato, ukjent fotograf)]]Et annet viktig trekk ved den politiske utviklinga i mellomkrigstida var dannelsen av en rekke organisasjoner som bekjempet det parlamentariske systemet og partisystemet fra politikkens høyre side.<ref>Furre 1991: s. 120ff.</ref> En ideologisk fellesnevner for flere av disse var dyrking av fedrelandet og det nasjonale fellesskapet. Mange betraktet fedrelandet – og fedrelandets lokale forlengelse bygdesamfunnet – som truet av krefter som arbeiderbevegelsen og den revolusjonære kommunismen, partiveldet og parlamentarismen.<ref>Furre 2000: s. 64.</ref> Noen etterlyste en sterk nasjonal lederskikkelse, som kunne gi en samlende og stabil styring av landet. Allerede under storstreiken i 1920, da den «Den nye retning» rådet grunnen i arbeiderbevegelsen, mobiliserte konservative krefter til kamp gjennom [[Samfundshjelpen]], en organisasjon som stilte streikebrytere til disposisjon for såkalt «samfunnsviktig» arbeid.<ref>Furre 1972. s. 150.</ref> En viktig organisasjon på den høyreaktivistiske sida var [[Fedrelandslaget]] som ble stiftet i 1925 med krav om å forby Arbeiderpartiet og NKP. Organisasjonens grunnlegger og leder var industrimannen [[Joakim Lehmkuhl]] (1895-1984) fra [[Bergen]]. <ref>Furre 1972: s. 169f. Furre 1991: s. 121.</ref>  Fedrelandslaget fikk landsomfattende utbredelse, og oppga i 1930 at det hadde 100 000 medlemmer, fordelt på 16 fylkeslag.<ref>Artikkelen «Fedrelandslaget» i ''Arbeidernes leksikon'' (red. Jakob Friis og Trond Hegna), bind 2, Arbeidermagasinets forlag Oslo 1933: s. 868ff. Se også artikkel om «Joakim Lehmkuhl» av Arnljot Strømme Svendsen i ''Norsk biografisk leksikon'', bind 6, Kunnskapsforlaget 2003: s. 35f.</ref> Et annet viktig uttrykk for høyreaktivismen var [[Nasjonal Samling]], som ble stiftet av [[Vidkun Quisling]]. Selv om Nasjonal Samling fikk liten nasjonal betydning i mellomkrigstida, sto partiet sterkt i enkelt kommuner. Et tredje eksempel på organisert høyreaktivisme er [[Bygdefolkets Krisehjelp]], som mobiliserte bygdefolk til kamp mot gjeldskrise og tvangsauksjoner. Organisasjonen ble stiftet i 1931. Den gjorde seg gjeldende i en del bygdesamfunn, men gikk sammen med Nasjonal Samling i 1933 og ble raskt marginalisert.<ref>Almås 2002: s. 74f.</ref> I 1934 ble [[Samfundspartiet]] grunnlagt av [[Dybwad Brockmann]].
[[Bilde:NS-kontoret på Gjøvik.jpg|thumb|200px|NS-kontoret på Gjøvik. (Ukjent dato, ukjent fotograf)]]Et annet viktig trekk ved den politiske utviklinga i mellomkrigstida var dannelsen av en rekke organisasjoner som bekjempet det parlamentariske systemet og partisystemet fra politikkens høyre side.<ref>Furre 1991: s. 120ff.</ref> En ideologisk fellesnevner for flere av disse var dyrking av fedrelandet og det nasjonale fellesskapet. Mange betraktet fedrelandet – og fedrelandets lokale forlengelse bygdesamfunnet – som truet av krefter som arbeiderbevegelsen og den revolusjonære kommunismen, partiveldet og parlamentarismen.<ref>Furre 2000: s. 64.</ref> Noen etterlyste en sterk nasjonal lederskikkelse, som kunne gi en samlende og stabil styring av landet. Allerede under storstreiken i 1920, da den «Den nye retning» rådet grunnen i arbeiderbevegelsen, mobiliserte konservative krefter til kamp gjennom [[Samfundshjelpen]], en organisasjon som stilte streikebrytere til disposisjon for såkalt «samfunnsviktig» arbeid.<ref>Furre 1972. s. 150.</ref> En viktig organisasjon på den høyreaktivistiske sida var [[Fedrelandslaget]] som ble stiftet i 1925 med krav om å forby Arbeiderpartiet og NKP. Organisasjonens grunnlegger og leder var industrimannen [[Joakim Lehmkuhl]] (1895-1984) fra [[Bergen]]. <ref>Furre 1972: s. 169f. Furre 1991: s. 121.</ref>  Fedrelandslaget fikk landsomfattende utbredelse, og oppga i 1930 at det hadde 100 000 medlemmer, fordelt på 16 fylkeslag.<ref>Artikkelen «Fedrelandslaget» i ''Arbeidernes leksikon'' (red. Jakob Friis og Trond Hegna), bind 2, Arbeidermagasinets forlag Oslo 1933: s. 868ff. Se også artikkel om «Joakim Lehmkuhl» av Arnljot Strømme Svendsen i ''Norsk biografisk leksikon'', bind 6, Kunnskapsforlaget 2003: s. 35f.</ref> Et annet viktig uttrykk for høyreaktivismen var [[Nasjonal Samling]], som ble stiftet av [[Vidkun Quisling]]. Selv om Nasjonal Samling fikk liten nasjonal betydning i mellomkrigstida, sto partiet sterkt i enkelt kommuner. Et tredje eksempel på organisert høyreaktivisme er [[Bygdefolkets Krisehjelp]], som mobiliserte bygdefolk til kamp mot gjeldskrise og tvangsauksjoner. Organisasjonen ble stiftet i 1931. Den gjorde seg gjeldende i en del bygdesamfunn, men gikk sammen med Nasjonal Samling i 1933 og ble raskt marginalisert.<ref>Almås 2002: s. 74f.</ref> I 1934 ble [[Samfundspartiet]] grunnlagt av [[Dybwad Brockmann]], som var den drivende kraften i partiet. Han var dets representant på Stortinget fra 1934 til 1936 på mandat fra Bergen. 
 
Politikken var prega av Brochmanns økonomiske idéer. Det var krisetid i 1930-åra, og han gikk inn for en gjennomgripende økonomisk omveltning i korporativistisk retning. Partiet hadde en kristen grunnprofil, men denne ble kombinert med Brochmanns holistiske filosofi. Partiet var det eneste på Stortinget som stemte mot loven om tvangssterilisering av tatere og andre «uønskede elementer» i 1934


== Kulturell brytningstid ==
== Kulturell brytningstid ==
Administratorer, Skribenter
40 854

redigeringer