Nonneseter kloster (Bergen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tårnfoten fra kirka i Nonneseter kloster.
Foto: Chris Nyborg (2018).

Nonneseter kloster i Bergen ble grunnlagt omkring 1150. Det ble sekularisert i 1528, og ombygd til privat residens. I dag er den nederste delen av kirketårnet og det søndre korkapellet bevart over gatenivå, mens andre rester ligger under bakken i området langs Kaigaten.

Den første gangen Nonneseter er sikkert identifisert i kildene er i 1262, men det finnes en kilde fra 1191 som nevner et kloster som trolig er Nonneseter. Først i en kilde fra 1494 opplyses det hvilken orden søstrene tilhørte, nemlig cistercienserordenen. Men det antas at det hadde vært samme orden siden grunnleggelsen.

I 1507 forlot cisterciensernonnene klosteret, og en gruppe antonittermunker tok over. De fikk kort tid der, for bare 21 år senere tok Vincens Lunge over anlegget og omgjorde det til en befesta residens for seg selv. Det fikk da navnet Lungegården. I løpet av 1500-tallet ble store deler av anlegget revet.

Den bevarte tårnfoten står rett ved Bergen offentlige bibliotek. Den er trolig eldre enn resten av kirka. En teori er at den ble bygd før cistercienserne kom til Bergen, ettersom de hadde en særegen byggeskikk som ikke stemmer helt med tårnfoten. Kirka strakk seg østover fra tårnfoten. På sørsida ved østenden lå det bevarte kapellet, der Døvekirken har tilhold. Trolig var det et tilsvarende kapell på nordsida.

Vi kjenner til noen av abbedissene ved klosteret. I 1320 skulle Brynhild Katharina gå av, og de to sterkeste kandidatene i valget fikk 16 og 17 stemmer. Siden det var så likt mellom dem utpekte biskopen ny abbedisse, og valgte da Joron Constantia, som hadde fått 16 stemmer. Vi vet forøvrig at ei av søstrene ikke stemte i dette valget. Det tilsier at det var 35 søstre der totalt - de 33 som stemte, hun som avholdt seg fra å stemme og den avtroppende abbedissa. Vi vet også at neste abbedisse, valgt i 1326, het Ingeborg Cecilie.

Litteratur og kilder