Nordre Huseby (Oslo)

Nordre Huseby ble skilt ut fra Huseby i 1863, da denne ble delt.

Hei på deg! Denne siden heter Nordre Huseby (Oslo)

Nordre Huseby
Nordre Huseby Oslo.png
Bilde er tatt fra sørvest, med ryggen til dagens leir og mot Røa. Holmenkollåsen til høyre.
Foto: Anders Beer Wilse (1939).
Utskilt: Huseby
Sted: Røa
Kommune: Oslo
Gnr.: 29
Bnr: 4
Ant. bruksnr.: Fire husmannsplasser
Gateadresse: Sørkedalsveien 148
Postnummer: 0754 Oslo

Gården hadde de følgende fire husmannsplassene England, London, Gjetebråten og Hellerud. Hellerud lå i Sørkedalsveien 127 og ble revet tidlig på 1950-tallet i forbindelse med utbyggingen av Husebygrenda. Gjetebråten og England er idag istandsatt og brukes som privatbolig, mens London er bygget inn i et nyere hus.

Huseby skole på den andre siden av Sørkedalsveien har navn etter gården.

Gården ble i 1918 solgt til Staten for å bli brukt som militært øvingsområde. Under andre verdenskrig bygde Wehrmacht i 1942 en brakkeleir for et panserregiment på området. Denne ble overtatt av Hans Majestet Kongens Garde etter krigen og etablerte Huseby leir på gårdens område.

I 1971 ble Forsvarets Overkommando og Forsvarsdepartementet etablert i nytt stort bygg på tomten til husmannsplassen England, men våningshuset etter denne er bevart. Forsvarsdepartementet flyttet i 1987 tilbake til Oslo sentrum, og bygget gikk ut av militær bruk i 2003 og ble i 2006-2007 benyttet som erstatningslokaler for Persbråten videregående skole mens det ble bygget ny skole og benyttes nå av bydeladministrasjonen for Vestre Aker, NAV og ulike helsetjenester.

Gårdens våningshus lå en høyde rundt 200 meter nordvest for selve leiren. Dette ble revet tidlig på 1980-tallet i forbindelse med bygging av en ny befalsmesse og tre befalsforlegninger.

Kilder


Koordinater: 59.9441° N 10.6543° Ø