Norsk Folkeminnesamling: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''[[Norsk folkeminnesamling]]''' ble grunnlagt [[1914]] som et nasjonalarkiv for norske [[folkeminner]]. Samlingen består av folkloristisk materiale fra kommuner over hele landet. De eldre delene av arkivet inneholder hovedsaklig oppskrifter av [[folkediktning]], som eventyr, sagn, [[ballader]] og [[merkedager]]. Videre finnes det opplysninger om folkelige skikker, trosforestillinger og folkemedisin. En del av dette materialet er lagt ut på Norsk folkeminnelags nettsider.  
'''[[Norsk folkeminnesamling]]''' (NFS) ble grunnlagt [[1914]] og har siden fungert som et nasjonalarkiv for kulturhistorisk materiale. Frem til 1962 holdt samlingen til i "Trollebotn" i det tidligere universitetsbiblioteket. Samlingen er nå lokalisert på Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS)ved Universitetet i Oslo. Samlingen består av folkloristisk materiale [[folkeminner]] fra hele landet.  
Siden opprettelsen har NFS jobbet med å samle, bevare og formidle tradisjonsmateriale – det mange gjerne vil kalle kulturarv. Dette korpus har stått helt sentralt i folkloristisk og kulturhistorisk forskning siden dets tilkomst og også vært en viktig kilde for dialekt- og språkhistorisk forskning. Materialet består i hovedsak av skriftlige nedtegnelser av muntlig [[folkediktning]] som eventyr, sagn og [[ballader]] samlet inn på 1800- og 1900-tallet. Med en samlebetegnelse kalles denne type materiale tradisjonsoppskrifter.
Arkivet rommer også en variert samling oppskrifter om skikk og trosforestillinger, [[merkedager]], magiske og medisinske praksiser. Språkformen er i all hovedsak norsk, men også samisk. En mindre del av dette materialet er lagt ut på Norsk Folkeminnesamlings nettsider.  


Samlingene av nyere dato inneholder et stort antall minneoppgaver som er innhentet i forbindelse med ulike minnekonkurranser i etterkrigsårene. I [[1964]] utlyste [[Nasjonalforeningen for folkehelsen]] en landsomfattende konkurranse hvor mennesker født før 1900 ble oppfordret til så skrive om sitt liv. Det kom inn omkring 1400 svar. I samarbeid med Landslaget for lokalhistorie gjennomførte foreningen en lignende konkurranse i [[1981]] for folk født før [[1915]]. Mer enn 2100 bidrag kom inn denne gangen. I [[1996]] ble det gjennomført enda en minnekonkurranse, som resulterte i mer enn 1100 bidrag fra personer født før [[1930]]. Norsk folkeminnesamling er også samarbeidspartner i prosjektet ''Mange stemmer fra levde liv'', som samler inn minner fra personer født før [[1950]].  
Grunnstammen i Norsk Folkeminnesamling (NFS) var opprinnelig professor Moltke Moes etterlatte samlinger. Disse bestod blant annet av opptegnelser av tradisjonsmateriale og brevsamlinger etter Moltke Moe selv, Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe, i tillegg til samlinger etter Magnus Brostrup Landstad, Hans Ross og Sophus Bugge.
En omfattende tradisjonsinnsamling i mellomkrigstiden gjorde at samlingene vokste i omfang. Samlet omfatter NFS i dag et korpus på godt over en halv million manuskriptsider, fra hele landet og rundt 400 samlere er representert. Materialet i det fysiske arkivet er organisert etter samler. I tillegg til papirfestet tradisjon rommer samlingen lydopptak, fotografier, en kunstsamling, og sågar enkelte gjenstander etter folkeminnesamlere.


Bidragene fra de to tidligste konkurransene er registrert kommunevis, og det er laget emneregistranter. Registrantene er konvertert til en database som dekker alle minneoppgavene fra alle fylker i 1964 og 1981. Minneoppgavene fra sju utvalgte fylker, Troms, Nordland, Rogaland, Aust-Agder, Østfold, Buskerud og Oslo, er digitalisert som en del av [[Dokumentasjonsprosjektet]]. I tillegg til dette er det også utarbeidet et anonymisert dataregister over minneoppgavenes informanter.
[[Norges Dokumentarv]]
De eldste delene av Norsk Folkeminnesamlings materiale - grunnstammen i tradisjonsarkivet - ble i 2012 valgt inn i registeret over Norges Dokumentarv. Memory of the World er en del av UNESCOs internasjonale arbeid.
 
Samlingene av nyere dato inneholder et stort antall [[minneoppgaver]], det vil si livshistorier, som er samlet inn i 1964, 1981 og 1996. En fjerde nasjonal innsamling avsluttes i 2015.
 
Norsk Folkeminnesamling er åpent for publikum etter avtale. Se lenke til nettside. Følg gjerne NFS på Facebook.  


== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==

Sideversjonen fra 23. sep. 2015 kl. 13:30

Norsk folkeminnesamling (NFS) ble grunnlagt 1914 og har siden fungert som et nasjonalarkiv for kulturhistorisk materiale. Frem til 1962 holdt samlingen til i "Trollebotn" i det tidligere universitetsbiblioteket. Samlingen er nå lokalisert på Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS)ved Universitetet i Oslo. Samlingen består av folkloristisk materiale folkeminner fra hele landet. Siden opprettelsen har NFS jobbet med å samle, bevare og formidle tradisjonsmateriale – det mange gjerne vil kalle kulturarv. Dette korpus har stått helt sentralt i folkloristisk og kulturhistorisk forskning siden dets tilkomst og også vært en viktig kilde for dialekt- og språkhistorisk forskning. Materialet består i hovedsak av skriftlige nedtegnelser av muntlig folkediktning som eventyr, sagn og ballader samlet inn på 1800- og 1900-tallet. Med en samlebetegnelse kalles denne type materiale tradisjonsoppskrifter. Arkivet rommer også en variert samling oppskrifter om skikk og trosforestillinger, merkedager, magiske og medisinske praksiser. Språkformen er i all hovedsak norsk, men også samisk. En mindre del av dette materialet er lagt ut på Norsk Folkeminnesamlings nettsider.

Grunnstammen i Norsk Folkeminnesamling (NFS) var opprinnelig professor Moltke Moes etterlatte samlinger. Disse bestod blant annet av opptegnelser av tradisjonsmateriale og brevsamlinger etter Moltke Moe selv, Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe, i tillegg til samlinger etter Magnus Brostrup Landstad, Hans Ross og Sophus Bugge. En omfattende tradisjonsinnsamling i mellomkrigstiden gjorde at samlingene vokste i omfang. Samlet omfatter NFS i dag et korpus på godt over en halv million manuskriptsider, fra hele landet og rundt 400 samlere er representert. Materialet i det fysiske arkivet er organisert etter samler. I tillegg til papirfestet tradisjon rommer samlingen lydopptak, fotografier, en kunstsamling, og sågar enkelte gjenstander etter folkeminnesamlere.

Norges Dokumentarv De eldste delene av Norsk Folkeminnesamlings materiale - grunnstammen i tradisjonsarkivet - ble i 2012 valgt inn i registeret over Norges Dokumentarv. Memory of the World er en del av UNESCOs internasjonale arbeid.

Samlingene av nyere dato inneholder et stort antall minneoppgaver, det vil si livshistorier, som er samlet inn i 1964, 1981 og 1996. En fjerde nasjonal innsamling avsluttes i 2015.

Norsk Folkeminnesamling er åpent for publikum etter avtale. Se lenke til nettside. Følg gjerne NFS på Facebook.

Eksterne lenker