Norsk institutt for bunad og folkedrakt: Forskjell mellom sideversjoner

Omarbeider kort artikkel, og legger til et bilde.
Ingen redigeringsforklaring
(Omarbeider kort artikkel, og legger til et bilde.)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Norsk institutt for bunad og folkedrakt]]''' ('''NBF''') (tidligere '''Bunad- og folkedraktrådet''') er en nasjonal vitenskapelig institusjon og nasjonalt kompetansesenter som arbeider for å fremme kunnskap om [[folkedrakt]] og [[bunad]]. Instituttet har fire hovedoppgaver: dokumentasjon, rådgiving, forskning og formidling av [[folkedrakt]] og [[bunad]] som kulturuttrykk. Det gis blant annet råd ved rekonstruksjon og revisjon av bunader.
[[Fil:53. Setesdal - no-nb digifoto 20140805 00041 bldsa PK18309.jpg|miniatyr|Drakter fra Setesdal (Aust-Agder), bilde fra Nasjonalbibliotekets bildesamling.]]
[[Norsk institutt for bunad og folkedrakt]] ligger ved [[Valdresmusea]] [[Fagernes]], og er et kompetansesenter som arbeider med forskning, dokumentasjon og formidling på feltet folkedrakt i bunad i Norge. De beskjeftiger seg både med tekstil- og håndverkskunnskap, og med å fremme kunnskap om bunad og folkedrakter som kulturuttrykk i eldre og moderne tid. Instituttet driver jevnlig feltarbeid i hele landet, for å registrere eldre draktplagg i privat eie. Slik har de opparbeidet seg et omfattende arkiv bestående av både fotografier, mønsterskisser og annet materiale knyttet til eldre draktskikk og tekstilbruk.  


NBF har sine kontorer, bibliotek og arkiv ved [[Valdres folkemuseum]] Fagernes.
Rådgivingsarbeidet som instituttet driver retter seg både mot bunadsbrukere og bunadsprodusenter - i tillegg til at instituttet ofte er involvert når nye drakter skal rekonstrueres av eldre materiale, eller bunader skal revideres.
 
==Historie==
Instituttets historie strekker seg tilbake til 1947, da man under Heimeyrkekontoret i Landbruksdepartementet opprettet en statlig bunadsnemd. Man ønsket etter hvert at denne Statens Bunadsnemnd skulle ha godkjenningsrett på bunadsfeltet, men organisasjonen hadde aldri mandat til å verken forby eller påby draktpraksis, og man holdt seg til begrepet "tilrådd". Organisasjonen ble flyttet og omdøpt flere ganger, og i 1986 ble man flyttet fra [[Oslo]] til Fagernes. Navnet var Bunad- og folkedraktrådet fram til 2010, da man i forbindelse med konsolideringa med Valdresmusea fikk navnet Institutt for Bunad og Folkedrakt, mens et fagråd overtok rådsnavnet.


==Organisering==
==Organisering==
Linje 13: Linje 17:
*[[Stian Roland]] (2012-
*[[Stian Roland]] (2012-


== Historikk ==
==Bunad- og folkedraktrådet==  
Forgjengeren til Norsk institutt for bunad og folkedrakt var Statens bunadsnemnd, som ble etablert i 1947. I 1955 skiftet nemnda navn til Landsnemnda for bunadsspørsmål. I 1967 ble nemnda omorganisert, fikk eget sekretariat og nye statutter. Det ble bestemt at nemnda skulle settes sammen av fagpersoner med vitenskapelig kompetanse, og at nemnda bare skulle arbeide med bunader som var bygd på folkedrakter, altså ikke moderne fantasidrakter. I 1986 skiftet institusjonen navn fra Landsnemnda for bunadsspørsmål til Bunad- og folkedraktrådet.
Bunad- og folkedraktrådet er et fagråd oppnevnt av [[Kulturdepartementet]], som skal være "ein rådgjevande instans for arbeidet ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt (...) og for Kulturdepartementet"<ref>Retningslinjer for Bunad og folkedraktrådet</ref>.


== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==
*[http://www.bunadogfolkedrakt.no Norsk institutt for bunad og folkedrakt]
*[http://www.bunadogfolkedrakt.no Norsk institutt for bunad og folkedrakt]
== Referanser ==
{{reflist}}


[[Kategori:Folkedrakter og bunader]]
[[Kategori:Folkedrakter og bunader]]
[[Kategori:Husflid]]
[[Kategori:Husflid]]
[[Kategori:Nord-Aurdal kommune]]
[[Kategori:Nord-Aurdal kommune]]
Veiledere, Administratorer, Skribenter
12 756

redigeringer