Forskjell mellom versjoner av «Ola Stemshaug»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
 
(9 mellomliggende revisjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Ola Stemshaug]]''' (født 1936) er språkforsker med stedsnavngransking som spesialfelt. Stemshaug ble [[cand.philol.]] i 1965 og har vært tilsatt som førsteamanuensis ved [[Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet]] i [[Trondheim]]. Han er særlig kjent for verket [[Norsk stadnamnleksikon]], som han har redigert sammen med [[Jørn Sandnes]].
+
<onlyinclude>'''[[Ola Stemshaug]]''' (født 20. januar 1936 i [[Stemshaug]], død 27. august 2013 i [[Trondheim]]) var språkforsker. Stemshaug ble [[cand.philol.]] i 1965 med fagkretsen norsk og nordisk språk, historie og geografi. Han var førsteamanuensis ved [[Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet]] i [[Trondheim]] og statens navnekonsulent for Midt-Norge. Han var gift med [[Marit Stemshaug]]. </onlyinclude>
  
 +
<onlyinclude>Navnegransking var ett av spesialfelta til Stemshaug. Han er særlig kjent for verka ''[[Namn i Noreg]]'', ''[[Norsk personnnamnleksikon]]'' og ''[[Norsk stadnamnleksikon]]'', det siste redigert sammen med [[Jørn Sandnes]]. ''Norske innbyggjarnemningar i overført tyding'' (2002) handler om hvordan innbyggernavn som rørosing og setesdøl stundom får en ekstra betydning. </onlyinclude>
  
[[Kategori:Navneforskere]].
+
Som pensjonist kjøpte Stemshaug småbruket Solbu i [[Aure kommune|Aure]].
 +
 
 +
== Kilder og litteratur ==
 +
 
 +
*[http://www.adressa.no/folk/doedsannonser/?category=funeral Dødsannonse i Adresseavisen]
 +
*Minneord i Namn og nemne, nr 30, 2013
 +
 
 +
{{DEFAULTSORT:Stemshaug, Ola]}}
 +
[[Kategori:Navneforskere]]
 +
[[Kategori:Personer]]
 +
[[kategori:Stemshaug]]
 +
[[kategori:Aure kommune]]
 +
[[Kategori:Trondheim kommune]]
 +
[[Kategori:Fødsler i 1936]]
 +
[[Kategori:Dødsfall i 2013]]
 +
{{f1}}
 +
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 3. sep. 2018 kl. 20:37

Ola Stemshaug (født 20. januar 1936 i Stemshaug, død 27. august 2013 i Trondheim) var språkforsker. Stemshaug ble cand.philol. i 1965 med fagkretsen norsk og nordisk språk, historie og geografi. Han var førsteamanuensis ved Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet i Trondheim og statens navnekonsulent for Midt-Norge. Han var gift med Marit Stemshaug.

Navnegransking var ett av spesialfelta til Stemshaug. Han er særlig kjent for verka Namn i Noreg, Norsk personnnamnleksikon og Norsk stadnamnleksikon, det siste redigert sammen med Jørn Sandnes. Norske innbyggjarnemningar i overført tyding (2002) handler om hvordan innbyggernavn som rørosing og setesdøl stundom får en ekstra betydning.

Som pensjonist kjøpte Stemshaug småbruket Solbu i Aure.

Kilder og litteratur