Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Ole Glæserud (født 29. desember 1864 i Vestre Toten, død?) var mjølkegrosserer i Oslo. Han kjøpte opp mjølk fra bygdemeieriene rundt Oslo, ikke minst Hønsen Meieri i Gjerdrum, som var en av hovedleverandørene hans fra 1910 til 1937. Glæserud solgte mjølka videre til detaljister i Oslo. I 1930 hadde han 23 mjølkebutikker, 22 kjøpmenn, 7 kafeer og 7 bakere på kundelista.

Det var stor konkurranse i mjølkemarkedet, og Glæserud måtte hele tida lytte til kundene. I 1929 spurte han leverandørene i Gjerdrum om de ikke kunne levere noe av mjølka på flasker, da dette var noe som ble etterspurt. Året etter han ga gjerdrumsbøndene beskjed om at han ikke kunne ta imot mjølk fra kuer som hadde fått ei fôrblanding med sildemjøl, for kundene ville ikke ha mjølk med sildesmak.

Mjølkehandlere som Glæserud måtte gi seg da systemet med mjølkesentraler kom på 1930-tallet. Sentralene tok full kontroll over mjølkemarkedet.

Bakgrunn og familie

Ole Glæserud vokste opp på bruket Glæserudstuggua i Vestre Toten, som sønn av Ole Johannessen og Berte Glæserudstuen. Han ble gift med Biri-jenta Bergine (1868-1932), og de flytta rundt 1890 til Kristiania. I siste halvdel av 1800-tallet var det stor tilflytting dit fra bygdene nord for hovedstaden. I Kristiania forkorta han også etternavnet fra Glæserudstuen til Glæserud.

I 1910 hadde ekteparet Glæserud fire barn som bodde hjemme hos foreldrene i Oslo gate 12 i Gamlebyen.

Kilder og litteratur