Orden er en betegnelse som brukes både om et et religiøst eller et verdslig fellesskap av mennesker som lever etter de samme regler og arbeider for et felles formål. Disse kan ha visse felles ytre tegn for sin tilhørighet, som klesdrakt eller bestemte ordenstegn.

Ordet orden (la.: «klasse», «stand») brukes også som betegnelse på de ytre verdighetstegn som følger med utnevnelse til en verdslig orden.

Religiøse ordener

Religiøse ordener er organiserte sammenslutninger for det asketiske liv, og består av mennesker som lever etter et spesielt sett regler i tråd med sin religiøse overbevisning.

Klostere i Norge

Utdypende artikkel: Kloster

Ridderordener

I middelalderen oppsto det flere religiøse, geisterlige ridderordener, som var nært knyttet til det vanlige ordenslivet, ettersom medlemmene levde etter en regel og sto i kirkens tjeneste. Disse vokste seg særlig sterke i forbindelse med korstogene. De fremste var Tempelridderordenen, Johanitterordenen og Den tyske orden.

Norges eneste ridderordenskloster var et johanitterkloster ble oppettet i siste halvdel av 1100-tallet, Værne kloster i Rygge.

Verdslige ordener

Opprinnelsen til dagens verdslige ordensvesen er middelalderens geistelige ridderordener. Verdslig ordener er et samfunn eller selskap av spesielt utvalgte medlemmer, og ledes av en stormester som er landets statsoverhode eller annen person utnevnt av statsoverhodet. Verdslige ordener blir også kalt fortjenstorden eller ridderorden. Ordensmedlemmene blir opptatt som belønning for særlige fortjenester.

I nyere tid er ordensvesenet helt eller delvis avskaffes, blant annet gjennom at det ikke deles ut til andets borgere.

Norge

Kilder