Ordførerkjede

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 6. jan. 2021 kl. 11:00 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Knut Berglia med Øvre Eikers ordførerkjede.
Foto: Holden Foto

Et ordførerkjede er et kjede som bæres av sittende ordfører i en kommune. Det er utsmykka med kommunevåpen og svært ofte andre symboler som representerer kommunens særpreg. Kjeder som maktsymbol går langt tilbake i tid, men i norsk sammenheng er ordførerkjedene et etterkrigsfenomen inspirert av tradisjoner fra andre land. Det er knytta mye stolthet til kjedene, men de er også ofte kontroversielle ettersom de kan være svært kostbare.

Oslo kommune hevder å ha det eldste ordførerkjedet i Norge, laget i 1950.[1]. Dette er imidlertid ikke riktig. To år før opposisjonsleder Rolf Stranger overrakte St. Hallvardkjedet til ordfører Halvdan Eyvind Stokke, ga nemlig speiderne i Mandal et ordførerkjede til ordfører Bugge i sørlandsbyen,[2] og alt tyder på at dette kjedet fra 1948 er det eldste i Norge.

Den enkelte kommune bestemmer selv reglementet for bruk av ordførerkjedet. Noen er svært restriktive, og kjedet kan kun brukes på rådhuset under spesielle arrangement, mens det andre steder er vanlig å bruke det på alle arrangement der ordføreren har en eller annen form for offisiell rolle. I noen kommuner brukes det under kommunestyremøter, men dette er forholdsvis uvanlig. En uskreven regel er at man kun bruker kjedet i egen kommune; dersom det under spesielle omstendigheter er naturlig å bruke det i en annen kommune - for eksempel under høytidelig åpning av et interkommunalt prosjekt - avtales dette på forhånd.

Referanser

  1. Ordførerkjedetf, Oslo kommunes nettsider.
  2. Artikkel i Haugesunds Avis 1948-07-12. Digital versjonNettbiblioteket.