Oslo under andre verdenskrig: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(5 mellomliggende versjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{portal|Andre verdenskrig}}
{{thumb|Tyske soldater på Karl Johans gate april 1940 0023535.jpg|Tyske soldater på [[Karl Johans gate]] i april 1940.|Ukjent / Arbark}}
__NOTOC__
__NOTOC__
'''[[Oslo under andre verdenskrig]]''' er et forsøk på å liste opp noen av de viktigste hendelsene i [[Oslo]] under [[andre verdenskrig|okkupasjonsåra 1940–1945]]. I og med at Oslo både er landets største by og hovedstad skjedde det naturlig nok svært mye der. Fokuset er her særlig på hendelser av lokal interesse, men en del nasjonale begivenheter er også tatt med. Artikkelen er satt opp kronologisk, og tanken er at den både skal kunne gi et overblikk over utviklinga i Oslo i perioden, og være en samling lenker til utdypende artikler om de enkelte hendelser, steder og personer.
'''[[Oslo under andre verdenskrig]]''' var preget av en massiv tysk tilstedeværelse i byen og i området.
 
== Antall ==
 
Den tyske tilstedeværelsen var stor, både i form av antall individer, men også som følge av et utsrakt byggevirksomhet. Hvor mange tyske personer som oppholdt seg varierte, blant annet fordi Oslo ble brukt som et omgrupperings- og oppmarsjområde for styrker som skulle til Østfronten. Videre økte antallet mot slutten av krigen, både i Oslo og i hele Norge, da tyskerne fryktet et alliert invasjon av Norge.
 
Men det anslåes at Oslo, som på den tiden hadde rundt 200 000, i tillegg måtte ta imot rundt 40 000 tyske soldater. Det betyr at rundt femte person i Oslo var tysk.
 
== Byggevirksomhet ==
 
I tillegg ble bybildet preget av en omfattende byggevirksomhet, i tillegg til militære installasjoner som nærforsvarsstillinger, antiluftskyts, piggtrådsperringer, nedgravde dekningsanlegg i nesten alle parker og militære vakthus, ble det også bygget rundt hele 1 400 bygninger, i gjennomsnitt seks nye bygninger i uka hele krigen igjennom. Noe av det høye tempoet kan forklares med at særlig forlegninger og leirer ble satt opp med prefabrikerte lemmer- og platehus, som de kjente [[tyskerbrakke]]ne. Men det ble også bygget mer solide bygninger, som utvidelsene på [[Aker sykehus]], og mer høystatusleire som [[Ormsund leir]] og [[Lutvann leir]].
 
Den tyske byggevirksomheten omfattet både forlegninger, verksteder, garasjer, kantiner, og mer enn 50 ulike typer leirer i Oslo-området. Dette kom i tillegg den mengde av allerede eksisterende hus, leiligheter og kontorbygninger som ble rekvirert, ofte de nyeste og mest moderne i byen. Tyskerne og dere norske medhjelpere i [[Nasjonal Samling]], med tilhørende organisasjoner og virksomheter var registert på 900 adresser i byen.
 
Tilstedeværelsen ble understreket at mye av kommunikasjonen til publikum var gjennom plakater og meddelelser på vegger og stolper, i tillegg til hakekorsflagg og bannere og plakater med propaganda.
 
== Tidslinje hendelser ==
Nedenforstående er et forsøk på å liste opp noen av de viktigste hendelsene i [[Oslo]] under [[andre verdenskrig|okkupasjonsåra 1940–1945]]. I og med at Oslo både er landets største by og hovedstad skjedde det naturlig nok svært mye der. Fokuset er her særlig på hendelser av lokal interesse, men en del nasjonale begivenheter er også tatt med. Artikkelen er satt opp kronologisk, og tanken er at den både skal kunne gi et overblikk over utviklinga i Oslo i perioden, og være en samling lenker til utdypende artikler om de enkelte hendelser, steder og personer.


==1940==
==1940==
Linje 240: Linje 259:
* {{Oslo byleksikon 2010}}.
* {{Oslo byleksikon 2010}}.
* {{Det var her det skjedde 2008}}.
* {{Det var her det skjedde 2008}}.
* [https://magasin.oslo.kommune.no/byplan/75-ar-etter-frigjoringen-oslo-stadig-litt-tysk 75 år etter frigjøringen: Oslo – stadig litt tysk], [[Oslo kommune]], 8. mai 2020


[[Kategori:Andre verdenskrig]]
[[Kategori:Andre verdenskrig]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
{{bm}}
{{bm}}{{ikke koord}}
{{Oslos historie}}