Pilegrimsveien (Romerike)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Pilegrimsveien fra Olavskilden i Lørenskog til Olavsgård i Skedsmo er over 700 år gammel. Hovedpilegrimsveien fra Oslo til Olav den helliges grav i Nidaros gikk over Galgeberg, Lindeberg og Gjelleråsen, men mange pilegrimer la veien om Lørenskog kirke og Olavskilden.

Olavskilden ved Lørenskog kirke
Foto: Truls Erik Dahl

Dermed ble veien mellom Olavskilden og Lahaugmoen på Gjelleråsen en tilførselsvei til hovedpilegrimsveien mot Nidaros. I år 1999 (bør sjekkes) gikk 20-30 pilegrimer fra Lørenskog kirke til Olavsgård, via oldtidsveien på Gjelleråsen. Ordfører Mette Korsrud fra Lørenskog og eieren av Olavsgaard hotell, Per Fjellheim, gikk først. Hotelleieren spanderte middag på alle pilegrimene i beste pilegrimstradisjon. Hotellet gir rabatter til pilegrimer, og har eget pilegrims-stempel, slik man har i utlandet. Olavsgaard har fått navnet sitt etter slaget ved Nitsund i 1022, da Olav den Hellige "banket Raumerne til bedring" i følge Snorre.

Pilegrimer utenfor Olavsgaard, år 2000
Foto: Truls Erik Dahl


0230 Lorenskog komm.png Pilegrimsveien (Romerike) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Eksterne lenker

Pilegrim.no