Forskjell mellom versjoner av «Rjukanfossen»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
({{bm}})
 
Linje 16: Linje 16:
 
[[Kategori:Skiensvassdraget]]
 
[[Kategori:Skiensvassdraget]]
 
[[Kategori:Tinn kommune]]
 
[[Kategori:Tinn kommune]]
 +
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 20. nov. 2018 kl. 14:22

Fossen fotografert før reguleringen av vassdraget.
Fossen etter reguleringen
Foto: Siri Iversen (2010).

Rjukanfossen er en foss i Måna i Vestfjorddalen i Tinn kommune. Navnet kommer fra norrønt Rjúkandi, «den rykende». Den er 104 meter høy og ble tidligere regnet som Norges største turistattraksjon, ofte skildret av malere og skribenter.

Tidligere turistattraksjon

Fossen ble da opplevet gjennom Maristien, som var en gammel turiststi som gikk fra Krokan gård, hvor Den Norske Turistforening bygde sin første hytte, Krokan allerede i stiftelsesåret 1868, og langs Rjukanfossen til Fosso gård. Denne er nå delvis ødelagt av bilveien mellom Rjukan og Møsvatn, men rester finnes framdeles. Der bilveien krysser stien er det satt opp en minneplate over Turistforeingens grunnlegger Thomas Johannessen Heftye.

Kraftutbygging

Sam Eyde kjøpte fossen i 1902 sammen med investeringsbank til de svenske brødrene Knut og Marcus Wallenberg, og fossen ble regulert gjennom oppdemming av Møsvatn. Vannet slippes da ikke lenger gjennom fossen, men føres nå gjennom tunneler i fjellet til kraftverkene. Dette vannmagasinet ble valgt som energikilde da utbygging av industri for produksjon av kunstgjødsel startet 1905. Magasinet ga kraft til Vemork kraftverk fra 1911, Såheim kraftverk fra 1915 og Frøystul kraftverk fra 1926.

Kilder

Koordinater: 59.87018° N 8.48643° Ø