Ryvingen fyrstasjon

Sideversjon per 21. jan. 2013 kl. 12:49 av Høvås (samtale | bidrag) (Teksten er skrevet av Riksantikvaren)

Beliggenhet: Mandal kommune, Vest-Agder

Opprettet: 1867

Status: Automatisert og avbemannet 2002

Funksjon: Kystfyr

Eier: Staten

Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner

Hjemmeside: www.ryvingenfyr.no

Medlem av Norsk Fyrhistorisk Forening

Tekst: Riksantikvaren

Norges sørligste fyrstasjon

Ny bruk: Mandal kommune/Ryvingens Venner. Overnattingstilbud. Dagsturer/-besøk. Kontakt: Ryvingens Venner.

Ryvingen fyrstasjon ligger på en øy utenfor Mandal og er Norges sydligste fyr. Fyrstasjonen ble bygget samtidig med Hatholmen fyrstasjon, og har funksjonell og visuell forbindelse med denne. I 1897 ble den gamle fyrbygningen erstattet med et 22,5m høyt støpejernstårn og utstyrt med hurtigblinkende linse.

Ryvingen fyrstasjon er den første som fikk elektrisk fyrlys og en av de første med lynblinkapparat. Stasjonen har maskinhus, uthus, vei, naust, landing, samt tufter etter tidligere bygninger og rester etter tyske anlegg. Det er tydelige spor i landskapet etter dyrking, og øya brukes fortsatt til beiting for sau.

Ryvingen er avsatt til landbruks-, natur- og friluftsområde med viktige natuvern- og friluftsinteresser i kommuneplanen for Mandal.

Til tross for store endringer fremstår Ryvingen fyrstasjon som et harmonisk og helhetlig anlegg med fremtredende beliggenhet på toppen av øya. Fyrstasjonen har fyrhistorisk og opplevelsesmessig verdi ved sin forbindelse med Hatholmen fyrstasjon. Lynblinkapparatet og fyrtårnet i støpejern er de mest interessante enkeltelementene på fyrstasjonen. Den fint oppmurte 420 meter lange veien fra landingen opp til fyrstasjonen, sett i sammenheng med spor etter dyrkingsjord og uthus og anlegg fra 2. verdenskrig, gir området stor miljøskapende verdi.