Så seile vi på Mjøsa: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
mIngen redigeringsforklaring
mIngen redigeringsforklaring
Linje 2: Linje 2:
'''«[[Så seile vi på Mjøsa]]»''' er ei vise. Melodien er den samme som benyttes til svenske «Resan til Chyterae», skrevet av Ulf Peder Olrog. Den ble utgitt i 1945. Teksten ble skrevet av [[Alf Prøysen]].
'''«[[Så seile vi på Mjøsa]]»''' er ei vise. Melodien er den samme som benyttes til svenske «Resan til Chyterae», skrevet av Ulf Peder Olrog. Den ble utgitt i 1945. Teksten ble skrevet av [[Alf Prøysen]].


Prøysen og Olrog hadde en avtale om å bruke hverandres tekster fritt. Olrogs versjon handler om to ungdommer som flørter og drømmer om en sydenferie mens de betrakter et rokokkomaleri. Prøysen gjør teksten antiromantisk og plasserer den i et gjenkjennelig og hverdagslig hedmarksmiljø. Visa ble innspilt av Prøysen i programmet «Dans på sletta» på NRK radio i juli 1966. Den ble benyttet som lørdagsstubb i Arbeiderbladet i august 1966, kom i bokform i viseboka ''Så seiler vi på Mjøsa'' i 1969 og i et notehefte i 1972.
Prøysen og Olrog hadde en avtale om å bruke hverandres tekster fritt. Olrogs versjon handler om to ungdommer som flørter og drømmer om en sydenferie mens de betrakter et rokokkomaleri. Prøysen sa: ''«Akkurat der følte jeg meg så bortkømmin at jeg tok med meg visa tel Mjøsa og døpte den: «Så seile vi på Mjøsa»»''. Han gjør teksten antiromantisk og plasserer den i et gjenkjennelig og hverdagslig hedmarksmiljø. Visa ble innspilt av Prøysen i programmet «Dans på sletta» på NRK radio i juli 1966. Den ble benyttet som lørdagsstubb i Arbeiderbladet i august 1966, kom i bokform i viseboka ''Så seiler vi på Mjøsa'' i 1969 og i et notehefte i 1972.


== Innspilling ==
== Innspilling ==

Sideversjonen fra 15. jul. 2014 kl. 13:09

Nessundet.
Foto: Thomas Andersen (2007)

«Så seile vi på Mjøsa» er ei vise. Melodien er den samme som benyttes til svenske «Resan til Chyterae», skrevet av Ulf Peder Olrog. Den ble utgitt i 1945. Teksten ble skrevet av Alf Prøysen.

Prøysen og Olrog hadde en avtale om å bruke hverandres tekster fritt. Olrogs versjon handler om to ungdommer som flørter og drømmer om en sydenferie mens de betrakter et rokokkomaleri. Prøysen sa: «Akkurat der følte jeg meg så bortkømmin at jeg tok med meg visa tel Mjøsa og døpte den: «Så seile vi på Mjøsa»». Han gjør teksten antiromantisk og plasserer den i et gjenkjennelig og hverdagslig hedmarksmiljø. Visa ble innspilt av Prøysen i programmet «Dans på sletta» på NRK radio i juli 1966. Den ble benyttet som lørdagsstubb i Arbeiderbladet i august 1966, kom i bokform i viseboka Så seiler vi på Mjøsa i 1969 og i et notehefte i 1972.

Innspilling

  • Alf Prøysen med orkester. Innspilt i 1966. Utgitt på EP-platen Philips P 421 691&nmbsp;PE.

Kilder