Samtale:Ministerpresident

Nytt emne

I den faksimilen som jeg nå satte inn i artikkelen, benyttes tittelen "Føreren og Ministerpresidenten", som virker å være en og samme person, altså Quisling. Hvis det var sånn, at den betegnelsen var den offisielle, så burde det kanskje gjenspeiles i artikkelen? Men jeg vet ikke så mye mer om det, var tilfeldig at jeg kom over denne oppføringen i adresseboka. Hilsen --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 27. apr. 2015 kl. 22:36 (CEST)

Det er to separate titler. Quisling hadde et ønske om å bli Norges fører, men det tillot ikke tyskerne - slik de så det var Hitler også Norges fører. Men han brukte den tittelen som NS-leder, og man finner dem innimellom brukt sammen slik som her. Men som du ser i faksimilen, det er bare i den første linja at de er brukt sammen; adjutantstaben er hans stab både som NS-fører og som regjeringssjef, mens kanselliet kun er omtalt som Ministerpresidentens kanselli, ettersom det er et statsorgan som tyskerne hadde fingrene i. Chris Nyborg (diskusjon) 28. apr. 2015 kl. 08:33 (CEST)
Ok, men kunne det ikke også være at grunnen til at begge titlene "Føreren" og "Ministerpreseidenten" kun er brukt i første linje, er for å spare plass i et oppslagsverket som dette. Jeg tenkte det, siden det nedover står "...og Ministerpresidentens"? Altså at "Førerens og Ministerpresidentens" er den fulle tittel for alle linjer, men at man har forkortet. Alt dette står nemlig under "F" i adresseboka. Hilsen --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 28. apr. 2015 kl. 21:22 (CEST)
jeg kan i fortsettelsen av dette legge til at det i adresseboka under "Ministerpresidenten" står "Se Føreren og Ministerpresidenten", se her: http://arkivverket.no/URN:db_read/db/49275/1133/?size=bigger&mode=0 Hilsen --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 28. apr. 2015 kl. 21:25 (CEST)
Jeg har ikke sett kombinasjonen brukt ellers, og han hadde de to titlene fra forskjellig sted. Muligens kan man si at «Føreren og ministerpresidenten» var Quislings fulle tittel; men det var ikke en del av ministerpresident-tittelen, som ble tildelt av Terboven nettopp for å unngå at Quisling utropte seg som fører - så i Quisling-artikkelen er det kanskje mer aktuelt å skrive mer om det. Chris Nyborg (diskusjon) 29. apr. 2015 kl. 08:46 (CEST)

Ja, i så fall nytt for meg også, var altså bare tilfeldig at jeg så det. --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 29. apr. 2015 kl. 14:29 (CEST)

Begynn en diskusjon om siden «Ministerpresident»

Start en diskusjon
Tilbake til siden «Ministerpresident».