Sandsgården (Gjøvik): Forskjell mellom sideversjoner

{{bm}}
Ingen redigeringsforklaring
({{bm}})
 
(32 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Sandsgården''' er en bygård i Gjøvik, på hjørnet mellom [[Strandgata (Gjøvik)|Strandgata]] og [[Niels Ødegaards gate]]. Gården ble oppført ca. 1900, som en kombinert forretnings- og leiegård. Navnet er etter kjøpmann ''Marthinus Sand'', som kjøpte gården i 1913. I nyere tid har bygningen også gått under navnet ''Madslangrudgården'', etter dagens eierfamilie.
<onlyinclude>{{thumb høyre|Sandsgården 2012.JPG|Sandsgården under oppussing i 2012.|Heidi Froknestad}}
'''[[Sandsgården (Gjøvik)|Sandsgården]]''' er en bygård i [[Gjøvik]], på hjørnet mellom [[Strandgata (Gjøvik)|Strandgata]] og [[Niels Ødegaards gate (Industrigata)|Niels Ødegaards gate]]. Gården ble oppført ca. 1900, som en kombinert forretnings- og leiegård. Navnet er etter kjøpmann [[Martinius Sand (1865–1914)|Martinius Sand]], som kjøpte gården i september 1913. I nyere tid har bygningen også gått under navnet ''Madslangrudgården'', etter familien som kjøpte gården i 1936, og som eide den i mange år.


Gården ble tegna av [[Hjørdis Grøntoft]] i 1898, som skal ha vært Norges første kvinnelige arkitekt. Bygningen har mange klare [[jugendstil|jugendtrekk]]. Den har vinduer med en kombinasjon av små og store ruter, og inngangspartiene har søyler og buer. Sandsgården er også listverket framheva. Gården har seinere blitt påbygd, men den framstår fortsatt som et fint eksempel på jugendstil. På grunn av bygningens autentisitet foreslo fylkeskommunen i 2004 å frede den sammen med naboeiendommen [[Gjøvik Gård (Ner-Gjøvik)]]  
Sandsgårdens byggherre var kaptein og seinere stortingsmann [[Alf Mjøen]], eieren av [[Gjøvik gård|Gjøvik gård (Ner-Gjøvik)]]. Mjøen dreiv på denne tida omfattende byggevirksomhet, og solgte både tomter og ferdige hus. Sandsgården ble bygd på Ner-Gjøviks grunn. Gården ble tegna i 1898 av [[Hjørdis Grøntoft]], som var en av Norges første kvinnelige arkitekter.</onlyinclude>


Sandsgårdens byggherre var kaptein [[Alf Mjøen]], eieren av [[Gjøvik gård (Ner-Gjøvik)]]. Mjøen dreiv på denne tida omfattende byggevirksomhet, og solgte både tomter og ferdige hus. Sandsgården ble bygd på Ner-Gjøviks grunn.
{{thumb høyre|Sandsgården tegning.jpg|Hjørdis Grøntofts tegning av romindelinga i Sandsgården.|Gjøvik kommunes byggesaksarkiv}}


I bygningen har det gjennom historien vært mange ulike forretninger og serveringssteder. Den mest kjente virksomheten er kanskje arbeiderkafeen [[Slurpen (Industrikafeen)]], som holdt det gående fra 1960 til rundt 1998. I Sandsgården har det også vært blant annet dagligvareforretning, rammeverksted og bruktbutikk. I dag (2008) holder en bad- og kjøkkenforhandler til i den delen som vender ut mot Strandgata. Mot bakgården er det leiligheter.
Bygningen har mange klare [[jugendstil|jugendtrekk]], men i verneplanen for bygninger i Gjøvik framheves også tilknytningen til [[nasjonalromantikk]]en og [[nyklassisisme]]n. Sandsgården har vinduer med en kombinasjon av små og store ruter, og inngangspartiene har søyler og buer. Listverket er også framheva. Gården har seinere blitt påbygd (ca. 1920), men eksteriøret har ellers gjennomgått få endringer. På grunn av bygningens autentisitet, samt tilknytningen til Grøntoft og Mjøen, foreslo fylkeskommunen i 2004 å frede den sammen med naboeiendommen Gjøvik gård.  


I bygningen har det gjennom historien vært mange ulike forretninger og serveringssteder. Den mest kjente virksomheten er kanskje arbeiderkafeen [[Slurpen (Industrikafeen)]], som holdt det gående fra 1960 til 2001. Skobutikken [[Skostua (Industristua)]] begynte i Sandsgården i 1980, men flytta i 1994 til [[Glassverksgata (Gjøvik)|Glassverksgata (Knivstikkeren)]]. I Sandsgården har det også vært blant annet dagligvareforretning, møbeltapetserer og bad- og kjøkkenbutikk. Pr. 2013 er det ingen forretningsvirksomhet i gården, men [[Islamsk Kultursenter Gjøvik]] holder til i 1. etasje ut mot Strandgata. Mot bakgården er det fortsatt leiligheter.


== Kilder ==
== Kilder ==
*Hasselknippe, Leif: «På kafé i Gjøvik», i ''[[Årbok for Gjøvik|Årbok for Gjøvik 1996]]'', s. 48.
*Mjøsmuseet v/[[Lissie Norland]] og Heidi Froknestad.
*[http://www.oa.no/nyheter/article187132.ece Oa.no, 18. juni 2001: «Slurpen flytter».]
*[http://www.oa.no/Denne_moskeen_vokser_mest-5-35-33149.html OA.no, 30. januar 2015: «Denne moskeen vokser mest».]
*Oppland fylkeskommune: ''Revidert forslag om fredning for Gjøvik gård og Sandsgården'' (10/1 2007).


*Hasselknippe, Leif: "På kafé i Gjøvik", i ''Årbok for Gjøvik 1996'', s. 48.
[[Kategori:Verneverdige bygninger]]
*Mjøsmuseet v/Lissie Norland


[[Kategori:Bygninger i Gjøvik]]
[[Kategori:Gjøvik kommune]]
[[Kategori:Bygninger fra 1900-åra]]
[[Kategori:Kulturminner fra 1900-tallet]]
{{F1}}
{{bm}}
Veiledere, Administratorer
58 567

redigeringer