Sevald Lund: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
Sevald Lund født 11. april 1852 på gården Lund i Sjåk i Gudbrandsdalen, døde 8. juli 1925 i Kasfjord i daværende Trondenes kommune.  
Sevald Lund født 11. april 1852 på gården Lund i Sjåk i Gudbrandsdalen, døde 8. juli 1925 i Kasfjord i daværende Trondenes kommune.  
Han ble gift 7. mai 1872 med Embjørg Olsdatter fra Bøverdalen.[[Bilde:Sevald Lund.jpg|thumb|Sevald Lund]]
Han ble gift 7. mai 1872 med Embjørg Olsdatter fra Bøverdalen.[[Bilde:Sevald Lund.jpg|thumb|Sevald Lund]][[Bilde:Embjørg Lund.jpg|thumb|Embjørg Lund]]





Sideversjonen fra 29. des. 2011 kl. 15:09

Sevald Lund født 11. april 1852 på gården Lund i Sjåk i Gudbrandsdalen, døde 8. juli 1925 i Kasfjord i daværende Trondenes kommune.

Han ble gift 7. mai 1872 med Embjørg Olsdatter fra Bøverdalen.

Sevald Lund
Embjørg Lund


Skomakeren

Sevald gikk i skomaker lære, og flyttet etter han var gift til Hamn i Senja. I Hamn var det gruvedrift etter nikkelmalm i årene 1870-1880. Det var flere hundre mann i arbeide der i denne tiden. Sevald var spesialist på å sy sjøstøvler av lær, i tillegg var han en flink smed. Da gruvedriften i Hamn i Senja begynte å nærme seg slutten, flyttet Sevald og Embjørg til Borkenes i Kvæfjord. De bygde det et etter forholdene stort halvannet etasjes hus hvor det foruten skomakerverksted var innredet kafe.

Bonden

Sevald og Embjørg satt ikke lenge i ro på Borkenes. den 20. juli 1893 kjøpte de bruket Nedre Erikstad, g.nr. 90 b.nr. 16 i Kasfjord i Trondenes. I Kasfjord tok de sikte på å bare drive gårdsbruk. Kasfjæringene ristet på hodet av slik optimisme, og spådde at de ikke ville ha "julekake" å spise. Måten gårdsbrukene i Kasfjord blei drevet på da var som kombinasjonsbruk med fiske (fiskarbonde), hvor fisket var hovednæringa. Imidlertid slo ikke deres spådom til. Jorda var steinet og mager, men Sevald kjørte tang mellom tuene og skapte etterhvert et gårdsbruk som vakte oppsikt i bygda. Mange fulgte etterhvert hans eksempel. En kan således si at det var Sevald som la grunnlaget for Kasfjord's utvikling som landbruksbygd.

Sæterdrift

Til gården hørte også sæter i Sjurdalen. Sæterdrift var noe Sevald og Embjørg var vant med fra hjembygda sjåk. Sætra var i drift fra 1903 til 1918. Det var både kyr og geiter på sætra, og her ble det ystet ost og kinnet smør. Dette arbeidet var det Embjørg som sto for. En historie fra denne tiden: Underoffisersskolen i Harstad var på øvelse i Sjurfjellområdet. Sjefen, Frisvold, ba en av soldatene å gå til sætra og kjøpe rømmegrøt. Ja dette var i orden for Embjørg, men hun ba om litt tid til å skaffe alle indgrediensene. Soldaten ble sendt til Kasfjord til hest for å skaffe dette. Rømmegrøt ble kokt, ikke bare til offiserene, men til hele skolen. Etter dette holdt Frisvold tale for Embjørg.

Kilder

1) Ættebok for Sjåk 2) Trondnes bygdebok, Trondenes historie 3) Trondenes bygdebok. Harstad og Trondenes herred 4)Olsen,Andreas: KASFJORD Folk og forhold mellom 1850 og 1900