Sigurd Røse

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 4. des. 2018 kl. 09:53 av Cnyborg (samtale | bidrag) (hbr)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Sigurd Røse (født 21. november 1895 i daværende Vestre Toten kommune, død 16. juni 1949) var ingeniør og lokalhistoriker.

Han vokste opp i KolbuToten, som sønn av landhandlerparet August og Maria Røise (Røse). Som 15-åring var han elev ved Viken kr. ungdomsskole utafor Gjøvik, og etterpå utdanna seg til ingeniør ved Oslo tekniske skole og i Tyskland. Hele yrkeslivet sitt var han knytta til Oslo lysverker.

Helt fra ungdommen var han svært interessert i lokalhistorie, spesielt slektshsitorie. I 1945 overtok Sigurd Røse som redaktør for Totens bygdebok (bind 1). Arbeidet ble hovedsakelig gjort på fritida, men i 1947/48 ga Oslo kommune han ett års permisjon for at han kunne skrive på heltid. Røse døde plutselig 16. juni 1949, 53 år gammal, før bygdeboka var helt ferdig. Den kom ut i 1952.

I et minneord skriver Paul Alm at «Sigurd Røse var en beskjeden og fordringsløs mann, og han satt inne med egenskaper som gjorde ham avholdt av alle han kom i berøring med, alltid elskverdig og tjenestvillig. De mange som søkte ham for opplysninger om sin slekt, har meget å takke ham for.»

Han var gift med Olga M. Røse (1895-1994), som overlevde han med 45 år. De er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder og litteratur