Skedsmo kirke: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 4: Linje 4:
''' Skedsmo kirke''' ble bygget omkring 1200, og viet til [[Olav den hellige]]. Den ble ombygget i årene 1858 og 1864. Endringene ble såpass omfattende at den gikk over fra å være [[langskipskirke]] til å bli [[korskirke]]. Den gamle kirken er omtalt i [[Biskop Eysteins jordebok]] og i [[Diplomatarium Norvegicum]] 15. oktober 1325.
''' Skedsmo kirke''' ble bygget omkring 1200, og viet til [[Olav den hellige]]. Den ble ombygget i årene 1858 og 1864. Endringene ble såpass omfattende at den gikk over fra å være [[langskipskirke]] til å bli [[korskirke]]. Den gamle kirken er omtalt i [[Biskop Eysteins jordebok]] og i [[Diplomatarium Norvegicum]] 15. oktober 1325.


Den eldste delen av kirke er utvilsomt det eldste nåværende byggverk i [[Skedsmo kommune]]. Kirken ligger vakker til med fritt utsyn til alle himmelretninger, og kan sees fra store deler av kommunen.  Beliggenheten er nok ikke tilfeldig.  Det er funnet spor som kan tyde på at det før steinkirken ble bygget, har stått en trekirke på samme sted.  Under restaureringen av Skedsmo kirke i årene rundt 1860, ble det nemlig funnet rester av en gammel trekirke. Denne trekirken var antagelig bygget av kong Olav etter slaget ved[[Nitja|Nitelva]] i 1022.  Ved innføringen av kristendommen i Norge var det vanlig at de hedenske offersteder ble revet og kirker ble bygget på samme sted.  Alle oldtidsfunn i området tyder på at det i hedensk tid var et offersted der kirken ligger.
Den eldste delen av kirke er utvilsomt det eldste nåværende byggverk i [[Skedsmo kommune]]. Kirken ligger vakker til med fritt utsyn til alle himmelretninger, og kan sees fra store deler av kommunen.  Beliggenheten er nok ikke tilfeldig.  Det er funnet spor som kan tyde på at det før steinkirken ble bygget, har stått en trekirke på samme sted.  Under restaureringen av Skedsmo kirke i årene rundt 1860, ble det nemlig funnet rester av en gammel trekirke. Denne trekirken var antagelig bygget av kong Olav etter slaget ved [[Nitja|Nitelva]] i 1022.  Ved innføringen av kristendommen i Norge var det vanlig at de hedenske offersteder ble revet og kirker ble bygget på samme sted.  Alle oldtidsfunn i området tyder på at det i hedensk tid var et offersted der kirken ligger.


===Den første steinkirken===
===Den første steinkirken===
Linje 15: Linje 15:


===Private eiere===
===Private eiere===
Som følge av den store nordiske krig tidlig på 1700 tallet, ble mye krongods solgt.  Således ble Skedsmo kirke solgt på auksjon den 16. august i 1723 for 3300 riksdaler til Mogens Lauritsen.
Som følge av den store nordiske krig fra 1700-1721, ble mye krongods solgt.  Således ble Skedsmo kirke solgt på auksjon den 16. august i 1723 for 3300 riksdaler til Mogens Lauritsen.
Kirken skiftet eier flere ganger og i 1835 havnet den i rittmester Johan Schiørns eie.  I 1856 tilbød han å selge kirken til Skedsmo kommunen for 3000 spesidaler.  Dette ble vurder til å være et særdeles godt tilbud og kommunen ble eier av kirken.
Kirken skiftet eier flere ganger og i 1835 havnet den i rittmester Johan Schiørns eie.  I 1856 tilbød han å selge kirken til Skedsmo kommunen for 3000 spesidaler.  Dette ble vurder til å være et særdeles godt tilbud, og kommunen ble eier av kirken.
[[Fil:A Skedsmo kirke Skipet mot alteret (hoyre) 2006-05-04 003 a.JPG|thumb|320px|Kirkeskipet mot alteret {{byline|Siri Johannessen (2006)}}]]
[[Fil:A Skedsmo kirke Skipet mot alteret (hoyre) 2006-05-04 003 a.JPG|thumb|320px|Kirkeskipet mot alteret {{byline|Siri Johannessen (2006)}}]]
===Den store ombyggingen===
===Den store ombyggingen===
Etter at det på 1850 tallet kom påbud om at alle kirker skulle ha plass til 60 % av menigheten, ga kommunen arkitektene [[Heinrich Ernst Schirmer]] og[[ Wilhelm von Hanno]] oppdrag å levere utkast til utbygging og restaurering av kirken.  Koret, gravkapellet, tårnet og våpenhuset ble revet.  Hovedinngangen ble lagt i tårnfoten mot vest, og vinduene ble laget mye større og tilbakeført til romansk stil.  Kirken var tidligere en langskipskirke, men ble nå en korskirke.  Koret ble utvidet og et prestesakristi ble oppført på sydsiden.  Dåpssakristiet på nordsiden ble bygget i 1921.  Den store ombygging som pågikk fra 1858 til 1864, førte til at vi fikk den vakre store kirken vi har i dag med plass til 750 besøkende.  Under restaureringen fungerte [[Steen skole|Sten gamle skole]] som kirke, og et klokketårn ble reist foran skolen.
Etter at det på 1850 tallet kom påbud om at alle kirker skulle ha plass til 60 % av menigheten, ga kommunen arkitektene [[Heinrich Ernst Schirmer]] og[[ Wilhelm von Hanno]] oppdrag å levere utkast til utbygging og restaurering av kirken.  Koret, gravkapellet, tårnet og våpenhuset ble revet.  Hovedinngangen ble lagt i tårnfoten mot vest, og vinduene ble laget mye større og tilbakeført til romansk stil.  Kirken var tidligere en langskipskirke, men ble nå en korskirke.  Koret ble utvidet, og et prestesakristi ble oppført på sydsiden.  Dåpssakristiet på nordsiden ble bygget i 1921.  Den store ombyggingen som pågikk fra 1858 til 1864, førte til at vi fikk den vakre store kirken vi har i dag med plass til 750 besøkende.  Under restaureringen fungerte [[Steen skole|Sten gamle skole]] som kirke, og et klokketårn ble reist foran skolen.


===Døpefonten===
===Døpefonten===
Linje 26: Linje 26:


===Altertavla===
===Altertavla===
Altertavla fra 1693 er i furu og bjerk og er utført av [[Christopher Ridder]] som drev treskjærerverksted i Christiania på slutten av 1600 – tallet.  Barokken preger tavla med sine svulmende former med ornamentikk, sidevinger og bekroning på toppen. Motivene er hentet fra Jesu lidelseshistorie og den oppstandne Kristus.
Altertavla fra 1693 er i furu og bjerk, og er utført av [[Christopher Ridder]] som drev treskjærerverksted i Christiania på slutten av 1600 – tallet.  Barokken preger tavla med sine svulmende former med ornamentikk, sidevinger og bekroning på toppen. Motivene er hentet fra Jesu lidelseshistorie og den oppstandne Kristus.


===Prekestolen===
===Prekestolen===
Prekestolen fra 1578 har renessansens preg med rene linjer og enkle former.  I motsetning til altertavla har prekestolen dekorasjoner preget av folkekunst både i motiv og farger.  I de fem feltene er det malte roser og drakeskikkelser.  Navnene Knud Hansen og Rasmus Hansen er tydelig malt på prekestolen.  Om de har laget den eller gitt den til kirkes er usikkert.  Prekestolen i Skedsmo kirke skal være en av de eldste som fortsatt er i bruk her i landet, og over 30 biskoper skal ha talt fra den.
Prekestolen fra 1578 har renessansens preg med rene linjer og enkle former.  I motsetning til altertavla har prekestolen dekorasjoner preget av folkekunst både i motiv og farger.  I de fem feltene er det malte roser og drakeskikkelser.  Navnene Knud Hansen og Rasmus Hansen er tydelig malt på prekestolen.  Om de har laget den eller gitt den til kirken, er usikkert.  Prekestolen i Skedsmo kirke skal være en av de eldste som fortsatt er i bruk her i landet, og over 30 biskoper skal ha talt fra den.


===Glassmaleriene===
===Glassmaleriene===
Linje 35: Linje 35:


===Lysekronene===
===Lysekronene===
Kirken har tre gedigne lysekroner som er gitt til kirken av forskjellige personer. Den eldste er fra 1699 og henger nærmest koret og er gitt av prost M. Jens Holm og hans hustru. Den er utført i messing og har trekk fra rokokko.  Lysekrona i midten er fra 1719 og er også utført i messing.  Den er gitt av Lars Christophersen Ruus med familie som bodde på Mellom-Asak. Den tredje som henger nærmest våpenhuset er fra 1915 og gitt av [[Johan J. Kjus]] fra Enger søndre.
Kirken har tre gedigne lysekroner som er gitt til kirken av forskjellige personer. Den eldste som er fra 1699, og er gitt av prost M. Jens Holm og hans hustru, henger nærmest koret. Den er utført i messing og har trekk fra rokokko.  Lysekrona i midten er fra 1719 og er også utført i messing av Lars Christophersen Ruud.  Den er gitt av med familie som bodde på Mellom-Asak. Den tredje som henger nærmest våpenhuset, er fra 1915, og gitt av [[Johan J. Kjus]] fra Enger søndre.


===Annet inventar===
===Annet inventar===
Linje 46: Linje 46:


===Orgler===
===Orgler===
Kirken fikk sitt første orgel i 1787.  Dette ble senere overført til [[Lørenskog kirke]] som var annekskirke i Skedsmo. Kirken ble av fogd Pind og hustru forærte nytt orgel bygget av A. Eriksen i 1866.  Dette orgel står nå i kapellet.  Dagens kirkeorgel er bygget av J.H. Jørgensen i 1911.  Det har 17 stemmer og 3 felter med synlige piper.
Kirken fikk sitt første orgel i 1787.  Dette ble senere overført til [[Lørenskog kirke]] som var annekskirke i Skedsmo. Kirken ble av fogd Pind og hustru forærte nytt orgel bygget av A. Eriksen i 1866.  Dette orgelet står nå i kapellet.  Dagens kirkeorgel er bygget av J.H. Jørgensen i 1911.  Det har 17 stemmer og tre felter med synlige piper.




765

redigeringer