Skibladner: Forskjell mellom sideversjoner

1 178 byte lagt til ,  25. apr. 2016
ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 5: Linje 5:


== Ferdsel på Mjøsa ==
== Ferdsel på Mjøsa ==
 
Mjøsa har hatt viktig betydning for folk i Mjøsdistriktene både som kommunikasjonsåre og som spiskammers. Storhetstida for Mjøstrafikken var i en hundreårsperiode fra 1840 til 1940, med en rekke rutegående damp- og motorbåter. Det var Jernbarden som var den aller første dampbåten på Mjøsa. Den kom i 1840. Før 1840 fartet man over Mjøsa enten med hest og slede vinterstid, eller i småbåter eller seilbåter. Man fant også kongsbåter på Mjøsa på 1600- og 1700-tallet. Disse ble brukt i en organisert skysstrafikk for øvrighetspersoner. Varetransport på Mjøsa foregikk i hovedsak mellom nord og sør, enten med føringsbåtene som sto for varetransport mellom Fåberg og Eidsvoll om sommeren, eller "Dølvegen", som var akkurat den samme ruta over isen vinterstid. Både Dølvegen og føringsbåtene sto for det som ble kalt langsetter-ruta på Mjøsa. Tversover Mjøsa var det mer passasjerfrakt enn varefrakt.


== Bakgrunn for Skibladner ==
== Bakgrunn for Skibladner ==
Bakgrunnen for anskaffelsen av Skibladner, og etableringen av Oplandske Dampskibsinteressentskab, var at dampbåtene "Jernbarden" og "Dronningen" ble solgt til engelske jernbaneentreprenører i 1852. Engelskmennene satte tidlig opp billettprisene, samtidig som de foretok endringer som gjorde dampskiptilbudet på Mjøsa dårligere. Både nasjonalpatriotisme, idealisme og økonomisk liberalisme dannet derfor bakteppe da det ble tatt initiativ til at Skibladner skulle eies av lokale aksjonærer i 1852. Skibladner sto i særstilling på Mjøsa, da den ble sjøsatt i 1856. Den var både den største og fineste av dampbåtene på Mjøsa, samtidig som den bød på hard konkurranse for de jernbaneeide båtene.
Mjøsdistriktet gikk inn i en tid med store endringer på 1840- og 50-tallet. Industrialisering og omlegging av jordbruket fikk konsekvenser også for ferdselen på Mjøsa. Utviklingen av dampmaskinen var naturlig nok av svært stor betydning. Bakgrunnen for anskaffelsen av Skibladner, og etableringen av Oplandske Dampskibsinteressentskab, var at dampbåtene "Jernbarden" og "Dronningen" ble solgt til engelske jernbaneentreprenører i 1852. Engelskmennene satte tidlig opp billettprisene, samtidig som de foretok endringer som gjorde dampskiptilbudet på Mjøsa dårligere. Både nasjonalpatriotisme, idealisme og økonomisk liberalisme dannet derfor bakteppe da det ble tatt initiativ til at Skibladner skulle eies av lokale aksjonærer i 1852. Skibladner sto i særstilling på Mjøsa, da den ble sjøsatt i 1856. Den var både den største og fineste av dampbåtene på Mjøsa, samtidig som den bød på hard konkurranse for de jernbaneeide båtene.
   
   
== Skibladners utseende ==
== Skibladners utseende ==
Veiledere, Skribenter
3 061

redigeringer