Slemdal stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 13. aug. 2018 kl. 11:41 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «Kategori:Trikk» til «Kategori:Sporveg»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Slemdal stasjon med alle bygninger 1906
Foto: Ukjent/Oslo Museum
Slemdal stasjon i 2014.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014).

Slemdal stasjonHolmenkollbanen ligger på Slemdal i Oslo, rett ved et svært trafikkert veikryss. I starten av Holmenkollbanens historie var dette banens endestasjon på den 3,4 kilometer lange strekningen mellom Majorstuen og Slemdal. Senere ble det drevet enkeltsporet drift videre til Holmenkollen (Besserud), før det til slutt ble dobbeltspor helt fram.

Den gamle stasjonsbygningen som lå på Slemdal var tegnet av arkitekt Paul Due, som også tegnet dfn opprinnelige Holmenkollen stasjon. Stasjonene ble reist i maskinlaftet tømmer og levert av Strømmen Trævarefabrik, som var storprodusent av bl. a villaer i denne «dragestilen». I de første årene etter åpningen av banen til Slemdal holdt administrasjonen av Holmenkollbanen til her, før den i 1907 ble flyttet til en sidebygning av vognhallen på


Majorstuen, og deretter til Vinderen i 1914. Stasjonsbygningen ble i 1978 demontert, og noen år senere gjenoppført ved Tusenfryd på Vinterbro. Tanken var å utvikle området der til et kjørende forstadsbanemuseum, men prosjektet fikk seg en knekk da kjøreledningen ble stjålet, og anlegget er truet av ny E 18.

Det ble i 1930–40 oppført en ventepviljong på stasjonen, antagelig med Kristofer Lange som arkitekt.

Slemdal ligger mellom Ris og Gråkammen stasjoner, og i 2017 betjenes linje 1 mellom Frognerseteren og Ellingsrudåsen.

Stasjonen ligger 144 meter over havet.

Galleri


Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Linjekart for T-banen på Ruters hjemmeside (pdf)
  • Amundsen, Kari, Berit Anderson, Ingeborg Hvidsten, Alf Stefferud: Complet færdige Huse - Strømmen Trævarefabrik - ferdighusproduksjon 1884-1929. Oslo 2002.



5500 milestolpe.jpg Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.

‏‎