Slidredomen

Denne artikkelen er under aktiv utvikling og vil derfor framstå som en kladd inntil denne malen er fjernet. Du er velkommen til å delta i den videre utviklingen av artikkelen!


Slidredomen, eg. Vestre Slidre kirke, eller bare Slidre kirke er den største kirken i Valdres og omtalt som Valdres' hovedkirke. Den er bygget i romansk stil med runde buer og er viet til Jomfru Maria. Det er et steingjerde rundt kirkestedet og med en port med årstallet 1170.

Slidredomen
Slidredomen.jpeg
Kirken sett mot nord.
Foto: Wolfmann (2017).
Alt. navn: Slidre kirke, Vestre Slidre kirke
Sted: Vøllavegen 4, Slidre
Byggeår: 1100-/1200-tallet, takverk 1268.
Endringer: Eksteriør og interiør på 1700-tallet.
Via til: Oppr. Jomfru Maria
Kirkegård: Ja
Kirkesamfunn: Oppr. Den katolske kirke
Fra reformasjonen: Den norske kirke
Bispedømme: Hamar
Prosti: Valdres
Fellesråd: Vestre Slidre
Periode: Romansk
Teknikk: Murt med kalkmørtel
Materiale: Gråstein, kleberstein og sandstein.
Mål: Lengde 28,6 m.
Støpul: Laftet i to etasjer, fra 1676
Takrytter: Fra 1700-tallet
Kor: 8,5 m. langt, 7,3 m. bredt
Skip: 14,8 m. langt, 10,2 m. bredt og 7,2 m. høyt
Prekestol: Fra 1790
Døpefont: Fra sent 1800-tall
Altertavle: Fra 1797
Annen informasjon: Rikt dekorert korskille fra 1798.

Den er første gang nevnt i skriftlige kilder i 1264 da den fattige Torstein ble utnevnt av pave Urban IV til prest i «ecclesia santae Mariae de Slidrum».

Navnet

Alderen

Eksteriøret

Ytterveggene er opptil to meter tykke kistemurer (skallmurer) murt med kalkmørtel og med brede, fylte fuger. Hjørner og portaler er av fint tilhugget kleberstein og sandstein.

Skipet har portaler mot nord og sør, men ikke mot vest som er vanlig. En teori er at dettekan skyldes at terrenget mot vest er svært bratt, i midlertid er det andre kirker, som Hamar domkirke, Mære og Alstahaug som har tilsvarende terrengforhold, men likevel har tårn eller vestportal.

Midt i skipet stor en stor stolpe, kalt «kongen» og denne ble sannsynligvis statt opp da tårnet ble bygget på 1700-tallet da denne bærer hele tårnkonstruksjonen i form av en takrytter på det bratte saltaket, tekket med skifer. Denne takrytteren er kvadratisk og har åttekantet hatt og spir.

De opprinnelige vinduene hadde vært små og ble i 1736 erstattet av dagens store, rundbuede vinduer. Skipet og koret har rundbuede portaler mot sør, mens skipets portal mot nord har en fast dør. På øst- og vestveggen var det opprinnelig små vinduer.

Døra er fra 1824, men med smijernsarbeider fra 1200-tallet.

Tidligere hadde det vært støpul ved siden av kirken som var stor nok til å bære de tolv «med hinanden harmonerende klokker». I dag er fire av de gjenværende seks klokkene som er fra 1200-tallet. I den laftede støpulen i to etasjer på den andre siden av veien henger det i dag to store klokker, den ene er fra middelalderen og skal være støpt på gården Mo, den andre er støpt av Anders Olsen Holte i 1868, og har inskripsjonen «Støbt af Anders Olsen Holte paa Toten og bekostet af Vestre Sledres Kommune Aar 1868.»

Interiøret

 
Koret, korskillet og prekestolen.

Interiøret er preget av i malte treutskjæringer fra slutten av 1700-tallet, utført i barokkstil, etter at korbuen og vinduene ble utvidet i 1736 og kirken fikk nytt inventar.

Før koråpningen ble utvidet hadde det tidligere bare vært en vanlig dør. Korskillet har dreide spiler som bærer en forkrøppet gesims med akantusranker, Christian VI's kongemonogram og krone med to engler som holder hver sin basun og står på hver side på hver sin akantusranke og holder kronen. Dette korskillet ble utskåret av Hans Jonassen Felde og malt av Ole Hermundsson Berge i 1798.

Disse sto også bak prekestolen fra 1790 og altertavlen fra 1797. Begge har rik akanutusutsmykning, prekestolen har fruktklasert, dusker og ranker, og altertavlen har en framstilling av Jesus på korset, og med Jomfru Maria og Johannes døperen, Moses og Aron på sidene.

er fra middelalderen og er dekorert med bladranker, engler, evangelister og Kristus i mandorla som sentralmotiv.

Koret har tønnehvelving av tre og er dekorert med limfarge, trolig fra 1200-tallet. Denne har Kristus som sentralmotiv, og er dekorert med bladranker, engler, evangelister, med evangelistattributter i hjørnene. Østveggen bak alteret har kalkmaleri som sannsynligvis er fra 1400-tallet, nedre del har motiv fra himmelfarten, øvre del kroningen av Maria.

Kirken har et kvinneportrett og to epitafier fra 1600-tallet.

På veggene i skipet er det flere vigselskors, hjulkors og et ridderkors Fleire vigselskrossar, hjulkross og et ridderskjold malt på veggene. Ridderskjoldet fra rundt 1330-1350 på skipets nordmur ligger til grunn for dagens kommunevåpen for Vestre Slidre.

Kirkegården

Galleri

Kilder


Koordinater: 61.09037° N 8.97996° Ø