Slottsplassen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Slottsplassen sett mot nordøst, fra Slottets søndre hjørne.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Slottsplassen er navnet på den grusbelagte plassen foran Det kongelige slott i Oslo, med en størrelse på rundt ca. 15.000 m². Den munner ut i trekantform mot sørøst ved enden av Karl Johans gate.

Plassen ble tegnet av slottsarkitekt Hans Linstow i forbindelse med oppføring av Slottet og anleggelse av Slottsparken, som han også tegnet. Sentralt på plassen står Brynjulf Bergsliens rytterstaue av kong Karl Johan fra 1875. På samme tid ble trappeanlegget anlagt av stadskonduktør Georg Andreas Bull.

I forbindelse med grunnlovsjubileet i 2014 ble Slottsplassen rehabilitert. Anleggelse av en overflate med knust stein (grus) og transparent bindemiddel, løste problemet med at grusen rant bort ved regnskyll.

Slottsplassen benyttes blant annet til seremonielle arrangementer i forbindelse med statsbesøk fra utlandet, og er målet for 17. mai-toget i Oslo.

Slottet har siden 2012 hatt adressen Slottsplassen 1 (tidligere Drammensveien 1 og Henriks Ibsens gate 1). Denne beslutningen medførte at Slottsplassen ble innført som et offisielt navn, noe det tidligere ikke hadde vært.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.9168° N 10.7286° Ø