Sommergården (Trondheim)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 30. mai 2023 kl. 07:48 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «Kategori:Bygninger» til «»)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sommergården
Trondheim Torget med Sommergården.png
Torget i Trondheim med Sommergården
Bygningsdata
Byggeår: 1775–1777
Første eier: Otto Sommer til 1792
Andre eier: Johanna Meincke til 1832
Tredje eier: Christian Frederik Møllerop til 1861
Materiale: Tre
Teknikk: laftet, utvendig kledd med stående panel, opprinnelig seteritak og midtgavl.
Formål: Bolig, senere også apotek
Endringer: 1835: Større endringer av eksteriøret. Innredet apotek.
1936-36: ombygget (ark.: Erling Gjone)
1973: modernisert innvendig
Adresse: Kongens gate 14b
Postnummer: 7013
Sted: Midtbyen
By: Trondheim
Fylke: Trøndelag

Sommergården er en av Trondheims store trepaléer, og ligger i Kongens gate 14b.

Apoteker og hoffagent Otto Sommer (1718-1792) eide eiendommen fra 1770, og kjøpte etter hvert også opp andre eiendommer rundt. I 1774 rev han det opprinnelige våningshuset som var på eiendommen, og startet året etter oppføringen av det store bypaléet. Det stod ferdig i 1777. En postmester Lund skal ha laget en liste som viser brukerhistorie på eiendommen siden 1650.

Bygningen

Da bygningen stod ferdig, var den en av byens største og arkitektonisk mest utsmykkede bygårder. Den hadde blant annet høyere grunnmur, større etasjehøyde og mer utarbeidet inngangsparti enn Hornemannsgården, som var oppført på den andre siden av gaten noen år tidligere.

Den lå med en 24 meter lang vestfasade ut mot den nordøstre kvadranten av torget og en sørfasade på 28,7 meter med inngangsportal på midten mot Kongens gate. Gården hadde seteritak og midtgavl. Bygningen hadde en innkjøringsport på nordsiden, fra veita bak, og gårdens bakgårdsbebyggelse har eget matrikkelnummer og ligger mot Sommerveita nr. 3.

Innvendig hadde gården en dagligstue på 56 kvadratmeter i østre del av hovedfløyen mot Kongens gate. Den hadde også en storstue på hele 77 kvadratmeter på sørvestre hjørne med seks vinduer, hvorav fire vendte mot gaten og to mot Torget. Dette rommet inneholdt håndmalte tapeter med bibelske scener fra stamfaren Josefs historie. Tapetene gikk tapt etter ombyggingen i 1835.

Otto Sommer døde i 1792, og enken Johanna Meincke satt med eiendommen til sin død i 1832, 104 år gammel. Gården ble da ble solgt til apotekeren Christian Frederik Møllerop.

Ombygging i 1835

Seteritaket og midtgavlen ble fjernet og erstattet av dagens mer nøkterne valmtak ved en større ombygging i 1835, samtidig som vinduene fikk dagens empireform, med seks store ruter og en horisontal gurtgesims under vinduene i 2. etasje. Begge fløyer ble utvidet i bredden, da fløyen mot Torget sannsynligvis hadde opprinnelig svalgang mot bakgården. Nabohuset 14a ble inkorporert i bygningen, men senere frasolgt.

En stor endring var den nye hovedportalen mot Kongens gate, flankert av to par toskanske søyler med en lav attika, hvor det senere også ble satt inn en svane som symbol for Svaneapoteket. Opp til portalen førte en høy og bred steintrapp, og etter ombyggingen ble det i gården holdt en stor fest for Karl III Johan.

Møllerop eide fra før Svaneapoteket, som etter ombyggingen i 1835 flyttet inn i Sommergården med sin apotekervirksomhet.

Senere eiere

Etter at Møllerop døde i 1861 var gården eid av ulike apotekere helt fram til 1970, da den ble kjøpt av Trondhjems Sparebank, som ønsket å rive den for å bygge et nytt bankbygg på tomten. Dette møtte stor folkelig motstand og fra Riksantikvaren og ble forhindret. Ved et makeskifte fikk banken overta tomten Søndre gate 4, nabotomten til bankens gamle hovedbygning. Bygningen ble modernisert innvendig i 1973 og banken solgte i 1974 bygningen til Norges Samemisjon og apotektdriften i første etasje ble opprettholdt.

Erling Gjone var arkitekt for en større ombygging av Sommergården i 1935-1936, da gulvene i første etasje ble senket og den høye trappen ut mot Kongens gate ble fjernet og søylene forlenget.

Bygningen ble vedtaksfredet av Riksantikvaren 29. juli 1983. I 1996 ble de hvite ytterveggene malt med samme lyse okerfarge som de andre trepaléene.

Den eies i dag av E. C. Dahls Eiendom og eiendomsutvikler Ivar Koteng AS i fellesskap. Bygningen huser fortsatt Svaneapoteket (Apotek 1 Svanen), samt forskjellige forretningsvirksomheter og kontorer.

Kilder

Koordinater: 63.4300085° N 10.3947168° Ø