St. Hanshaugen park

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 20. mar. 2009 kl. 14:23 av Marthe Glad (samtale | bidrag) (Ny side: '''St. Hanshaugen park''' er en park i bydel St. Hanshaugen. Haugen har tidligere gått under navn som ''Mærrahaugen'', ''Aggersbakken'' og ''St. Hans Høien''. St. Hanshaugen va...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

St. Hanshaugen park er en park i bydel St. Hanshaugen. Haugen har tidligere gått under navn som Mærrahaugen, Aggersbakken og St. Hans Høien.

St. Hanshaugen var i 1629 en del av bymarka, og ble brukt av byens innbyggere som beitemark for husdyr. men resten av bymarka ble stykket opp og havnet i privatpersoners eie, ble St. Hanshaugen, eller Aggers Bakken og Nattmannshaugen stående igjen. Siden disse haugene hadde lite dyrkbar mark var det ingen som ville ha dem.

Navnet st. Hanhaugen ble tatt i bruk på begynnelsen av 1800-tallet, på grunn av de voldsomme st. Hans-feiringene som fant sted der. Banksjef Fritz Henrich Frølich beskrev dem slik:

Hver Sankthansaften huset Haugen nemlig ligefrem historiske aftner. Til denne "helg" blev der dagene forud slebt sammen kvist, gamle baade og tjæretønder til Sankthansbaalet som dannet indledningen til en skrækindjagende orgie natten gjennem. Det vilde leven kunde høres langvejs fra. Drik og svir med blodige pander hørte til. Det kunde gjelde livet at gaa did op den nat.

Frølich foreslo for bystyret at de skulle regulere St. Hanshaugen til park hvor byens arbeidfolk skulle få anledning til "at tilbringe nogle stille timer i naturen". Andre forslag til bedre utnyttelse av tomta gjaldt å regulere den til næringseiendommer, og å lage en koloni med arbeiderboliger. I 1854 ble det bestemt at haugen skulle beplantes med trær, og bli park. For å gjøre den golde haugen til et frodig friluftsområde, ble det laget et vannreservoar som var ferdig i 1875. Det ble bygget musikkpaviljonger, og restauranten Hasselbakken, som brant i 1936 var lenge en stor attraksjon.

Litteratur

  • Walmann, Anette. "Fra Mærrahaugen til St. Hanshaugen" i St Halvard 4/2006.