Statspolitiet: Forskjell mellom sideversjoner

m (+ kilde)
 
(27 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Statspolitet''' er navnet på to enheter i det norske [[politi]]et.  
{{thumb|Møllergata 37 i Oslo blå plakett.JPG|Blå plakett på stedet hvor Statspolitiets avdelingskontor for [[Oslo]] og [[Aker herred|Aker]] i [[Møllergata (Oslo)|Møllergata]] 37 under andre verdenskrig.|Chris Nyborg|2013}}
'''[[Statspolitiet]]''' er navnet på to spesifikke enheter i det norske [[politi]]et, og et vanlig navn på den statlig kontrollerte delen av politiet før 1933.


==1933—1936==
==1932—1936==


Den [[11. juni]] [[1933]] ble det opprettet et utrykningspoliti som var direkte underlagt [[Justisdepartementet]]. Bakgrunnen for dette var at politiet var et kommunalt ansvar, og man følte at det var behov for en sentral politienhet.  
Den [[11. juni]] [[1931]] ble det vedtatt opprettet et utrykningspoliti som var direkte underlagt [[Justisdepartementet]], og styrken ble oppretta i 1932. Bakgrunnen for dette var at politiet var et kommunalt ansvar, og man følte at det var behov for en sentral politienhet. [[Menstadslaget]] den 8. juni 1931, altså bare tre dager før vedtaket, synliggjorde dette behovet. Debatten om en slik styrke hadde pågått helt siden tidlig i 1920-åra, men konflikten ved Menstad førte til at politikerne trakk fram saken igjen.  


Statspolitiet ble nedlagt gjennom ''politiloven'' av [[13. mars]] [[1936]], ettersom politivesenet da ble underlagt staten.  
Styrken var blant annet involvert i en rekke arbeidskonflikter og ved politiske demonstrasjoner. På venstresida oppfatta mange Statspolitiet som en politisk politistyrke som jobba for borgerskap og bedriftseiere, ikke for alle innbyggere.
 
I motsetning til det vanlige politiet var Statspolitiet bevæpna; rett nok fikk de ofte beskjed om å stille uten synlige skytevåpen eller å lagre dem i nærheten under oppdrag. I tillegg til revolvere eller pistoler hadde de også maskinpistoler, karabiner og tåregass. Styrken kom opp i 76 mann.
 
Statspolitiet ble nedlagt gjennom ''politiloven'' av [[13. mars]] [[1936]], ettersom politivesenet da ble underlagt staten. Oppgavene ble overført til det nye [[Utrykningspolitiet]], som hadde lokale avdelinger, men som også hadde en egen sentralledelse.  


==1941—1945==
==1941—1945==
{{thumb|Guttehjemmet August Herman Francke - Kirkeveien 23B.jpg|Statspolitiet holdt fram til 1943 til i [[Kirkeveien (Oslo)|Kirkeveien]] 23, bygget for [[Guttehjemmet August Herman Francke]].|[[Oslo Museum]]|1914/1915}}
=== Opprettelse ===
Den [[1. juni]] [[1941]], under [[andre verdenskrig|den tyske okkupasjonen]], ble det opprettet et væpnet, politisk politi etter tysk mønster. En av hovedinitiativtakerne var [[Karl Marthinsen]], som senere ble sjef for Statspolitiet og som på grunn av dette ble [[likvideringer under andre verdenskrig|likvidert]]. Marthinsen ble etterfulgt av [[Henrik Rogstad]] som begikk selvmord på [[Skallum (gård i Bærum)|Skallum]] i [[Bærum kommune|Bærum]] 10. mai 1945. Den politiske drivkraften bak opprettelsen kom særlig fra [[Jonas Lie (1899–1945)|Jonas Lie]], som var sjef for Utrykningspolitiet.


Den [[1. juni]] [[1941]], under [[andre verdenskrig|den tyske okkupasjonen]], ble det opprettet et væpnet, politisk politi etter tysk mønster. En av hovedinitiativtakerne var [[Karl Marthinsen]], som senere ble sjef for Statspolitiet og som på grunn av dette ble [[likvideringer under andre verdenskrig|likvidert]].  
Den opprinnelige styrken var på 150 mann. På det meste, på sommeren [[1944]], var det ansatt 340 menn og ti kvinner i Statspolitiet.


=== Oppgaver ===
Hovedoppgavene var å etterforske og påtale politiske forbrytelser, spionasjone, forsøk på å flykte eller assistanse til flyktninger, samt væpnet motstand eller annet opprør mot okkupasjonsmyndighetene eller [[Nasjonal Samling|NS-myndighetene]].  
Hovedoppgavene var å etterforske og påtale politiske forbrytelser, spionasjone, forsøk på å flykte eller assistanse til flyktninger, samt væpnet motstand eller annet opprør mot okkupasjonsmyndighetene eller [[Nasjonal Samling|NS-myndighetene]].  


Statspolitiet hadde et hovedkontor i [[Oslo]] og underkontorer i Oslo og [[Aker kommune|Aker]], [[Stavanger]], [[Bergen]], [[Trondheim]], [[Tromsø]] og [[Kirkenes]]. Det opererte uavhengig av det ordinære politiet, og var direkte underlagt [[sikkerhetspolitiet]]s sjef i det kommisariske [[Politidepartementet]]. Ved behov kunne det tyske [[Sicherheitspolizei]] også ta kommando over Statspolitiet.  
Statspolitiet hadde et hovedkontor i [[Oslo]] og underkontorer i Oslo og [[Aker kommune|Aker]], [[Stavanger]], [[Bergen]], [[Trondheim]], [[Tromsø]] og [[Kirkenes]]. Det opererte uavhengig av det ordinære politiet, og var direkte underlagt sikkerhetspolitiets sjef i det kommisariske [[Politidepartementet (1940–1945)|Politidepartementet]], ved opprettelsen [[Oliver Møystad]]. Ved behov kunne det tyske [[Sicherheitspolizei]] også ta kommando over Statspolitiet.  
 
Under [[deportasjonen av jødene]] spilte Statspolitiet en sentral rolle og denne ble organisert av politiinspektør [[Knut Rød]] i Statspolitiet.
 
Ansatte i Statspolitiet brukte ved flere tilfeller, og spesielt mot slutten av okkupasjonstiden, [[tortur]] mot fanger. Dette skal ha skjedd uten tillatelse fra høyeste hold, og ble etterforsket og straffet i de tilfeller man ble kjent med.
 
=== Rettsoppgjøret etter krigen ===
I [[Rettsoppgjøret|landssvikoppgjøret]] ble [[Reidar Haaland]], [[Arne Braa Saatvedt]], [[Hans Jacob Skaar Pedersen]], [[Holger Tou]], [[Ole Wehus]], [[Olav Aspheim]] og [[Einar Olav Christiansen Dønnum|Einar Dønnum]] dømt til døden og [[Henrettelse|henrettet]]. Også [[Haakon Høst]] ble dømt til døden, men døde før henrettelsen kunne gjennomføres. [[Olav Borgi]] og [[Tor Hansen (f. 1923)|Tor Hansen]] ble dømt til døden og benåda til livstidsdom. De ble løslatt henholdsvis 1952 og 1955.
 
Til sammen 36 statspolitimenn ble drept, falt i kamp eller ble likvidert under krigen. [[Stian Bech]] jr ble dømt til livsvarig fengsel og benådet sommeren 1954, og fikk da arbeid hos sin tidligere Stapo-kollega [[Einar Markeng]]. [[Knut Gamborg Nilsen]] ble dømt til [[tvangsarbeid]] på livstid, benådet og løslatt 1954. [[Sverre Johansen]] ble dømt til tvangsarbeid i 20 år og løslatt i 1952. [[Johan Bjørgan]] ble dømt til 18 års tvangsarbeid. [[Sverre Johan Dürbeck]] tjenestegjorde i Stapo fra 1941 til juli 1943, han ble etter krigen dømt til seks års tvangsarbeid. I rettsoppgjøret ble det nedlagt påstand om dødsstraff for [[Ragnvald Kranz]], han ble dømt til livsvarig tvangsarbeid.
 
[[Erling Arnljot Søvik]] fikk en langt mildere staff enn de andre i toppledelsen på grunn av sin innsats som bindeledd mellom Quisling og Hjemmefronten og for å sikre ro og kontroll over politiet ved fredslutningen.
 
Politiinspektør [[Knut Rød]], som organiserte arrestasjonene av norske jøder ble tiltalt og frifunnet i to runder i rettsvesenet, han fikk også gå tilbake til en stilling i politiet.
 
=== Ledelse ===
 
====Sikkerhetspolitiet (overordnet Statspolitiet)====
*Generalmajor i politiet [[Oliver Møystad]] (1941–43)
*Generalmajor i politiet [[Karl Marthinsen]] (1943–45)
*Generalmajor i politiet [[Erling Arnljot Søvik]] (1945)
*Hirdsjef [[Henrik Rogstad]] (1945)
 
====Statspolitiet====
*Generalmajor i politiet [[Karl Marthinsen]] (1941–45)
*Generalmajor i politiet [[Erling Arnljot Søvik]] (1945)
*Politioberstløytnant [[Sverre Marinius Johansen]] (1945)
*Hirdsjef [[Henrik Rogstad]] (1945)
 
====Statspolitiet i Oslo====
*Politioberst [[Karl Marthinsen]] (1941–43)
*Politioberst [[Erling Arnljot Søvik]] (1943–44?)
*Politioberstløytnant [[Ragnvald Kranz]] (1944–45)
 
====Statspolitiet i Bergen====
*Statspolitifullmektig [[Alf Hans Granaas]] (1941–43)
*Statspolitiinspektør [[Sverre Johansen|Sverre Marinius Johansen]] (1943–45)
*Statspolitiinspektør [[Johan Hilmar Bjørgan]] (1945)
 
====Statspolitiet i Trondheim====
*Statspolitiinspektør [[Roar Lund]] (1941–43)
*Statspolitiinspektør [[Jørgen Voldstad]] (1943–45)
*Statspolitifullmektig [[Hans Birger Ekeland]] (1945)


Den opprinnelige styrken var på 150 mann. På det meste, på sommeren [[1944]], var det ansatt 340 menn og ti kvinner i Statspolitiet.
====Statspolitiet i Stavanger====
*Statspolitiinspektør [[John Georg Ekerholt]] (1941–43)
*Statspolitiinspektør [[Hans Jacob Skaar Pedersen]] (1943–45)
 
====Statspolitiet i Kristiansand====
*Statspolitifullmektig [[Tarald Løvstad]] (1942–45)
 
====Statspolitiet i Tromsø====
*Statspolitifullmektig [[Sigurd Hagen]] (1941–45)


Under [[deportasjonen av jødene]] spilte Statspolitiet en sentral rolle.  
====Berg interneringsleir====
{{Utdypende artikkel|Berg interneringsleir}}
*Statspolitiinspektør [[Eivind Wallestad]] - kommandant (1942–45)
*Statspolitiløytnant [[Leif Brynjulf Lindseth]] – vaktsjef (1942–45)
*Statspolitiløytnant [[Alf Kjørner]] – intendant i to perioder fra 1. oktober 1942


Ansatte i Statspolitiet brukte ved flere tilfeller, og spesielt mot slutten av okkupasjonstiden, [[tortur]] mot fanger. Dette skal ha skjedd uten tillatelse fra høyeste hold, og ble etterforsket og straffet i de tilfeller man ble kjent med.
====Grensepolitiet====
{{Utdypende artikkel|Grensepolitiet}}
*Politioberst [[Erling Arnljot Søvik]] (1941–43)
*Politioberstløytnant [[Gottfrid Skule]] (1943–45)


==Litteratur==
==Litteratur==


* [http://www.norgeslexi.com/krigslex/s/s7.html#statspolitiet «Statspoliet»] i ''Norsk krigsleksikon''
* Johansen, Per Ole: ''«Samfunnets pansrede neve» : statspoliti og ekstraordinær overvåking 1918–1941''. Utg. Gyldendal. Oslo. 1989. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2008062304021}}
* [http://www.norgeslexi.com/krigslex/s/s7.html#statspolitiet «Statspolitiet»] i ''Norsk krigsleksikon''
* Harper, Christopher S.: ''Rettsoppgjørets behandling av deportasjonen av jødene fra Norge under krigen 1940-1945.'', [[Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter|HL-senteret]], Oslo 2012.
* [https://www.abcnyheter.no/nyheter/2014/07/09/196695/derfor-var-stapo-intenst-forhatt Derfor var Stapo intenst forhatt], ABC Nyheter, 9. juli 2014


[[Kategori:Andre verdenskrig]]
[[Kategori:Andre verdenskrig]]
[[Kategori:Politi]]
[[Kategori:Politi]]
{{bm}}
Skribenter
87 027

redigeringer