Stavsjø skole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Penningrud skole i 1947.
Foto: Normann/Hedmarksmuseet

Stavsjø skole, før kalt Penningrud, var en barneskole på Nes i Ringsaker kommune. Skolekretsen fikk fast skolested i 1867, da Penningrud skole ble tatt i bruk. Tomta, kalt «Penningrud lille», var opprinnelig en del av garden Penningrud, og stedet hadde i noen år vært brukt under nabogarden Hjelt.

Den første skolebygningen var på bare én etasje, men den ble seinere påbygd. Etter at Stavsjø kirke sto ferdig i 1880, ble et rom i skolebygningen brukt til kirkestue og til konfirmantundervisning. I 1915 ble det satt opp en helt ny skolebygning, og lærerne på Penningrud fikk bruke den gamle skolen som tjenestebolig. Førstelæreren var for øvrig også klokker i Stavsjø kirke. Kretsen bytta etter hvert navn til Stavsjø, og i 1965 flytta skolen inn i nye lokaler, bygd på tomt fra garden Jevne.

I 2000-åra ble det vedtatt at mange av grendeskolene i Ringsaker skulle legges ned og erstattes av sentralskoler. Dette gjaldt også Nes, der Stavsjø skole ble ombygd og gjort om til barneskole for hele Nesbygda. Nyskolen åpna høsten 2008.

Se også: Skoler i Ringsaker kommune

Noen lærere

Lærerinnene Beate Huse og Sara Hagen.

Kilder og litteratur