Tøihuset i Fredrikstad: Forskjell mellom sideversjoner

m
lenkeretting
Ingen redigeringsforklaring
m (lenkeretting)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>'''[[Tøihuset]]''', Tøihusgaten 41, i Fredrikstad er oppført som lagerbygning for militært materiell. Det ble oppført i årene 1773-1775. Bygningen er på rundt 4000m2 og var i sin tid landets største bygning. Den er murt i teglsten, har valmet tak og noen arker. Bygningen ligger rundt en stor indre gårdsplass og en portal leder fra Kirkegaten og inn. Porten er i marmor og prydet med [[Christian VII]]s monogram (CR) og årstallet 1775.</onlyinclude> Tøihuset dekker store deler av to kvartelser ble oppført på tomtene etter blant annet den gamle [[kommandantgården]], [[byens skole]] og det gamle [[Rådhus i Fredrikstad|rådhuset]]. Alle disse bygningene ble ødelagt i [[bybrannen i 1764]], og Militæretaten sikret seg tomtene da det ansås være nødvendig med et nytt lagerbygg tilknyttet festningen.  
<onlyinclude>'''[[Tøihuset i Fredrikstad|Tøihuset]]''', Tøihusgaten 41, i Fredrikstad er oppført som lagerbygning for militært materiell. Det ble oppført i årene 1773-1775. Bygningen er på rundt 4000m<sup>2</sup> og var i sin tid landets største bygning. Den er murt i teglsten, har valmet tak og noen arker. Bygningen ligger rundt en stor indre gårdsplass og en portal leder fra Kirkegaten og inn. Porten er i marmor og prydet med [[Christian VII]]s monogram (CR) og årstallet 1775.</onlyinclude> Tøihuset dekker store deler av to kvartelser ble oppført på tomtene etter blant annet den gamle [[kommandantgården i Fredrikstad|kommandantgården]], [[byens skole]] og det gamle [[Rådhus i Fredrikstad|rådhuset]]. Alle disse bygningene ble ødelagt i [[bybrannen i Fredrikstad i 1764|bybrannen i 1764]], og Militæretaten sikret seg tomtene da det ansås være nødvendig med et nytt lagerbygg tilknyttet festningen.  


== Bygningshistorie ==
== Bygningshistorie ==
Linje 5: Linje 5:


== Nåværende bruk ==
== Nåværende bruk ==
Forsvaret flyttet ut av Tøihuset i 2002, og andre leietakere har tatt over. Fredrikstad museum har det største arealet med fløyen ut mot Tøihusgaten. I tillegg har Fredrikstad husflidslag, Fredrikstad kunstforening, Østfold teater og Studium actoris lokaler her. De gamle offisers- og mannskapsmessene leies ut som selskapslokaler.  
Forsvaret flyttet ut av Tøihuset i 2002, og andre leietakere har tatt over. Fredrikstad museum har det største arealet med fløyen ut mot Tøihusgaten. I tillegg har [[Fredrikstad husflidslag]], Fredrikstad kunstforening, Østfold teater og Studium actoris lokaler her. De gamle offisers- og mannskapsmessene leies ut som selskapslokaler.  


== Kilder: ==
== Kilder: ==
Linje 11: Linje 11:
*''Verneplan. Fredrikstad festning'', utg. Forsvarsbygg, Nasjonale festningsverk, Oslo 2006
*''Verneplan. Fredrikstad festning'', utg. Forsvarsbygg, Nasjonale festningsverk, Oslo 2006
*Widerberg, ''Norske minnesmerker. Fredrikstad. Gamlebyen og festningen'', Oslo 1934.
*Widerberg, ''Norske minnesmerker. Fredrikstad. Gamlebyen og festningen'', Oslo 1934.
{{Fredrikstad festning}}


[[Kategori:Fredrikstad festning]]
[[Kategori:Fredrikstad festning]]
[[Kategori:Gamlebeyen i Fredrikstad]]
[[Kategori:Gamlebeyen i Fredrikstad]]
{{Fredrikstad festning}}
Veiledere, Administratorer, Skribenter
34 043

redigeringer