Tidsregning og kalender: Forskjell mellom sideversjoner

Ingen redigeringsforklaring
Linje 69: Linje 69:
Kalenderen markerer dagenes gang i året, men også årenes gang. For å holde orden på disse bruker vi æraer, og i Norge er det den kristne æra om er offisiell tidsregning.  
Kalenderen markerer dagenes gang i året, men også årenes gang. For å holde orden på disse bruker vi æraer, og i Norge er det den kristne æra om er offisiell tidsregning.  


I forbindelse med innføring av den julianske kalender i 46 f.Kr. har vi vært inne på at romerne gjerne brukte ''ab urbe condita'', det vil si «fra byens [Romas] grunnleggelse». Den daterte de til det vi kaller 753 f.Kr. I tillegg brukte de gjerne embetsåret til konsulene, republikkens høyeste embetsmenn, og etter hvert embetsåret til keiserne. En slik [[relativ datering]], altså ikke et årstall, men telling fra et kjent punkt, er også brukt i norsk sammenheng. Vi kjenner den for eksempel fra runeinnskrifta på [[Kulisteinen]], som er datert slik: «Tolv vintre hadde kristendommen vært i Norge». En kan også finne referanser til hvor lenge en konge hadde vært ved makta i norske kilder.
I forbindelse med innføring av den julianske kalender i 46 f.Kr. har vi vært inne på at romerne gjerne brukte ''ab urbe condita'', det vil si «fra byens [Romas] grunnleggelse». Den daterte de til det vi kaller 753 f.Kr.  
 
I tillegg brukte de gjerne embetsåret til konsulene, republikkens høyeste embetsmenn, og etter hvert embetsåret til keiserne. En slik [[relativ datering]], altså ikke et årstall, men telling fra et kjent punkt, er også brukt i norsk sammenheng. Vi kjenner den for eksempel fra runeinnskrifta på [[Kulisteinen]], som er datert slik: «Tolv vintre hadde kristendommen vært i Norge». En kan også finne referanser til hvor lenge en konge hadde vært ved makta i norske kilder.
 
Et spesielt eksempel på slik relativ datering finner vi i juleproklamasjonen, som mange har fått med seg under midnattsmessen fra Peterskirken som vises av [[NRK]]. Der dateres Kristi fødsel på flere måter:
 
* Den 25. desember (''Octavo kalendas Januarii'', altså åttende dag før første dag i januar).
* I det 21. århundre etter at Abraham hadde forlatt kaldeernes Ur.
* I det 13. århundre siden Moses førte Israels folk ut av Egypt.
* I det tusende året etter at David ble salvet som konge.
* I den 65. uka av Daniels profeti.
* I den 194. olympiade.
* I det 752. året etter Romas grunnleggelse.
* I keiser Augustus' 42. regjeringsår.


==Kristen tidsregning==
==Kristen tidsregning==