Tolga kommune: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 28: Linje 28:
{{thumb|Doelmotunet Tolga.jpg|Doelmotunet gardsmuseum Tolga 2007|Mahlum}}
{{thumb|Doelmotunet Tolga.jpg|Doelmotunet gardsmuseum Tolga 2007|Mahlum}}


'''[[Tolga kommune|Tolga]]''' er en liten kommune i [[Nord-Østerdalen]]. Den ligger ved RV30 i [[Hedmark fylke]], midt i mellom regionsentrene [[Tynset]] og [[Røros]]. Kommunesenteret er Tolga, og i tillegg kommer de mindre bygdene [[Vingelen]], [[Hodalen]] og [[Øversjødalen]].  
'''Tolga''' er en liten kommune i Nord-Østerdalen, med navn som sannsynligvis kommer av dialektordet ''tall'', furu. Kommunesenteret er Tolga, og i tillegg kommer de mindre bygdene [[Vingelen]], [[Kåsa]], [[Holøyen]], [[Hodalen]] og [[Øversjødalen]]. Kommunen grenser til [[Os kommune|Os]], [[Engerdal kommune|Engerdal]], [[Rendalen kommune|Rendalen]] og [[Tynset kommune|Tynset]] kommuner.
 
Tolga ble opprettet som eget formannskapsdistrikt i 1837. I 1926 ble kommunen delt og Os skilt ut. 1. januar 1966 ble Tolga og Os sammenført til [[Tolga-Os kommune]], før de to kommunene igjen i 1976 ble delt.
 
Tolga har tradisjonelt vært en landbrukskommune, med melkekyr og sau som hovedinntektskilde for de fleste. I [[Rausjødalen]] ble Norges første samvirkemeieri (nå museum) startet i 1856, som et samarbeid mellom bønder fra Os og Tolga, og med hjelp fra Norges Vel. I dag ligger TINE meieriers anlegg rett sør for kommunesenteret.
 
 
== Kommunesenteret ==
Tettstedet Tolga oppstod først og fremst på grunn av aktiviteten rundt [[Tolgen hytte]]. Den ble bygd i 1665, og var smeltehytte i [[Røros kobberverks]] cirkumferens. Bebyggelsen og håndverksaktivitetene i tilknytning til smeltehytta fant sted på vestsiden av [[Glomma]] (i det som kalles Gata), noe som ikke endret seg før det i 1736 ble bygd bro over elva.
Smeltehytta på Tolga var i drift fram til 1871, og kommunens våpen viser den dag i dag klokka fra smeltehytta.
Da kobbervirksomheten var slutt, overtok tolgingene sjøl skogrettighetene, og [[Tolgen Kronskogs Sagbruk]] ble etablert i tilknytning til Toljefossen.


Smeltehytta på Tolga (som i dag igjen står på Malmplassen vest for broa) var i drift fra 1666 til 1871. Klokka fra den gamle hytta kan i dag ses i kommunens våpen.


== Kilder ==
== Kilder ==

Sideversjonen fra 4. jun. 2009 kl. 11:15

Tolga kommune
0436 Tolga komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0436
Fylke Hedmark
Kommunesenter Tolga
Areal 0  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 0  km²
Folketall (2018)
Målform Nøytral
Nettside Nettside
Gata i Tolga
Foto: Mahlum
Tolga stasjon 1948
Foto: Anders Beer Wilse (1865-1949)
Tolga stasjon 2007
Foto: Mahlum
Tolga kirke 2007
Foto: Knut E. Haug
Doelmotunet gardsmuseum Tolga 2007
Foto: Mahlum

Tolga er en liten kommune i Nord-Østerdalen, med navn som sannsynligvis kommer av dialektordet tall, furu. Kommunesenteret er Tolga, og i tillegg kommer de mindre bygdene Vingelen, Kåsa, Holøyen, Hodalen og Øversjødalen. Kommunen grenser til Os, Engerdal, Rendalen og Tynset kommuner.

Tolga ble opprettet som eget formannskapsdistrikt i 1837. I 1926 ble kommunen delt og Os skilt ut. 1. januar 1966 ble Tolga og Os sammenført til Tolga-Os kommune, før de to kommunene igjen i 1976 ble delt.

Tolga har tradisjonelt vært en landbrukskommune, med melkekyr og sau som hovedinntektskilde for de fleste. I Rausjødalen ble Norges første samvirkemeieri (nå museum) startet i 1856, som et samarbeid mellom bønder fra Os og Tolga, og med hjelp fra Norges Vel. I dag ligger TINE meieriers anlegg rett sør for kommunesenteret.


Kommunesenteret

Tettstedet Tolga oppstod først og fremst på grunn av aktiviteten rundt Tolgen hytte. Den ble bygd i 1665, og var smeltehytte i Røros kobberverks cirkumferens. Bebyggelsen og håndverksaktivitetene i tilknytning til smeltehytta fant sted på vestsiden av Glomma (i det som kalles Gata), noe som ikke endret seg før det i 1736 ble bygd bro over elva. Smeltehytta på Tolga var i drift fram til 1871, og kommunens våpen viser den dag i dag klokka fra smeltehytta. Da kobbervirksomheten var slutt, overtok tolgingene sjøl skogrettighetene, og Tolgen Kronskogs Sagbruk ble etablert i tilknytning til Toljefossen.


Kilder

Videre lesning

  • Torstein Skard og Inger Marie Broens nettsted om Tolgadialekta [1]