Tor Dag Ludvigsen: Forskjell mellom sideversjoner

kategori
(Ny side: {{under arbeid}} Skriv ut Skjul markering Må bare finne på ting Vis avisside Vis avisside Les også Installasjon av sprinkleranlegg i Ullensvang statlige asylmottak i Doffin - 2...)
 
(kategori)
 
(8 mellomliggende versjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{thumb|Larvik, Tjøllingveien 37.jpg|Barndomshjemmet: Tjøllingveien 37.|Roy Olsen (2011)}}
'''[[Tor Dag Ludvigsen]]''' (født [[9. februar]] [[1939]]) er interiørarkitekt og oppfinner.


== Interiørarkitekt og oppfinner ==


Skriv ut
Det var egentlig meningen at han skulle begynne i farens bygg- og møbeltapetsererfirma. Ludvigsen gikk i lære hos ham, mens han gikk aftenskolen. Det ble svennebrev i [[Oslo]] og Johnsen avla eksamen i bokholderi og kalkulasjon i [[Larvik]]. Det endte opp med mesterbrev innen han studerte interiørarkitektur i [[København]] i fire år.
Skjul markering
Må bare finne ting
Vis avisside
Vis avisside
Les også


Installasjon av sprinkleranlegg i Ullensvang statlige asylmottak i
Sin første jobb hadde han hos Albert Bøe, der han arbeidet i ti år som interiørarkitekt. Senere ble det en rekke år i halv stilling som interiørarkitekt hos Treschow-Fritzøe. I tiden hos Bøe og Treschow-Fritzøe arbeidet Ludvigsen dessuten i sitt eget firma.  
Doffin  -  26.08.2013
Titalls millioner i udekket pensjonspremie
Hardanger Folkeblad  - 07.10.2013
Ullensvang herad
Doffin  - 12.11.2012
Vis flere 
ØSTLANDS-POSTEN 06.02.2014 Side 27  -  Seksjon: PERSONALIA  -  Del: 1
Jubilant
DET VAR egentlig Tor Dag Ludvigsens egen vonde rygg som fikk fart på oppfinnerkarrieren.


I mange år hadde han slitt med utglidninger i ryggen og så ille ble det at han omtrent ikke kunne sitte.
I flere år slet han med utglidninger i ryggen og det ble så ille at han nesten ikke kunne sitte. Da fant Ludvigsen ut at han måtte finne opp en ergonometrisk riktig stol. Resultatet ble de såkalte «Ero 500 Dynamic» og «Ero 200 Active» som ble produsert av firmaet Stål og Stil i Oslo. Kontorstolene solgte meget godt over hele Europa.


- Da fant jeg ut at jeg måtte finne opp en ergonometrisk riktig stol og dermed satte jeg i gang. Resultatet ble de såkalte «Ero 500 Dynamic» og «Ero 200 Active» som ble produsert av firmaet Stål og Stil i Oslo. Kontorstolene solgte svært godt over hele Europa og kona mi Eva og jeg reiste rundt på møbelmesser for å følge opp stolene, fortelle Tor Dag Ludvigsen som ikke har hatt vondt i ryggen en eneste dag etter at han begynte å bruke de ergonometriske stolene.
Han utviklet også stolen «Papillon» for Stokke Fabrikker, som er konstruert slik at den også er god å trene i.


Men han nøyde seg ikke med det. Den oppfinnsomme mannen utviklet også stolen «Papillon » for Stokke Fabrikker og denne er konstruert slik at den også er god å trene i. Stor suksess dette også, og ikke nok med at stolene var med på å reparere Tor dags egen rygg. Også en lang rekke andre mennesker med ryggplager har hatt stor nytte av konstruksjonene.
Ludvigsen fikk i 1991 100.000 i stipend fra Statens veiledningskontor for oppfinnere for å videreutvikle sine møbler for «bevegelse, variasjon og hvile».  


Disse produktene og flere til ble konstruert i Tor Dag Ludvigsens eget firma.


== Fotball ==
Ludvigsen var én av de få [[Larvik Turn & Idrettsforening|«Turn-guttene»]] på [[Torstrand skole]]. Faren var innbarket «Turn-gutt» og ville at sønnen skulle begynne å spille for denne klubben. Tor Dag Ludvigsen spilte på juniorlaget på midten av 1950-tallet. Han spilte også på A-laget med [[Gunnar Thoresen]].


Bøe og treschow
== Hjem ==
Han vokste opp i «Nordvang» ([[Tjøllingveien]] 37).


Disse produktene og flere til ble konstruert i Tor Dag Ludvigsens eget firma, men han har da hatt faste jobber også. Den første var hos Albert Bøe der han jobbet i 10 år som interiørarkitekt.
Tor Dag Ludvigsen giftet seg med Eva, født Heum. De flyttet til et nedlagt småbruk ved [[Furuåsen]] i [[Tjølling]]. Sammen fikk de to sønner og en datter.


Senere ble det flere år hos Treschow Fritzøe der han hadde halv stilling, også som interiørarkitekt.
== Kilder ==
*Sørdahl, Roger W.: ''Må bare finne på ting'', Østlands-Posten 6. februar 2014, s. 27


- Egentlig var det meningen at jeg skulle begynne i min fars firma. Han var bygg- og møbeltapetsermester og hadde veldig mye å gjøre. Jeg gikk i lære hos far mens jeg gikk på aftenskolen.
{{DEFAULTSORT:Ludvigsen, Tor Dag}}
 
[[Kategori:Personer]]
Så ble det svennebrev i Oslo og eksamen i bokholderi og kalkulasjon i Larvik. Det endte opp med mesterbrev før jeg studerte interiørarkitektur fire år i København. Inspirerende år, og det samme må jeg kunne si om jobbene hos Bøe og Treschow. Men hele tiden jobbet jeg med mitt eget firma og det ble lange dager. At det i det hele tatt gikk, kan jeg takke kona mi Eva for. Uten henne hadde ikke dette latt seg gjøre, mener Tor Dag Ludvigsen.
[[Kategori:Larvik kommune]]
 
[[Kategori:Bydel Torstrand]]
Og selv om han nå runder 75 år, er verken firmaet eller oppfinnergjerningen lagt på hylla.
[[Kategori:Arkitekter]]
 
[[Kategori:Oppfinnere]]
Begge deler er i full gjenge, selv om det selvsagt ikke blir så mye nå som tidligere. Tor Dag Ludvigsen må bare finne på noe.
[[Kategori:Fødsler i 1939]]
 
[[Kategori:Interiørarkitekter]]
 
{{bm}}
 
Gunnar Thoresen
 
Selv om Tor Dag Ludvigsen i alle år har vært en mann som har holdt på med noe, ble det da tid til idrett også i ungdommen.
 
Og idretten var fotball.
 
Tor Dag vokste opp i Tjøllingveien 37 og da var jo ikke veien lang til Fram. Men Tor Dag ble Turn-gutt, en av de få på Torstrand skole.
 
- Jeg spilte på juniorlaget midt på 50-tallet og dette laget var ikke så verst. Men aller morsomst var det å komme med på A-laget, for her spilte Gunnar Thoresen, den tidens absolutte ener i norsk fotball. Og Gunnar var enestående. Vel var han god selv, men han hadde også en enestående evne til å gjøre medspillerne gode. En fremragende lagspiller, med andre ord. Gunnar Thoresen rett og slett var Larvik Turn. Uten ham hadde aldri laget oppnådd en slik posisjon som det gjorde på 50-tallet, mener Tor Dag Ludvigsen.
 
- Men hvorfor i all verden ble det Turn og ikke Fram?
 
- Det får faren min ta skylda for. Han var innbarket Turngutt og ville absolutt at jeg skulle begynne å spille der.
 
 
 
Verdens flotteste perle
 
Tor Dag Ludvigsen giftet seg med Eva Heum, søsteren til Yngvar og Asbjørn, og flyttet til et nedlagt småbruk ved Furuåsen i Tjølling der Eva driver en stor og spennende økologisk hage. Sammen fikk de tre barn - to gutter og en jente - som ble fulgt opp etter alle kunstens regler.
 
Og med Heum-familien fulgte hytta på Måsakollen i Viksfjord som Evas foreldre bygde i 1953. Denne hytta skulle komme til å medføre en langvarig strid med Larvik kommune, og en stund så det ut til at hele byggverket måtte rives. Nå er imidlertid striden bilagt for lengst og den omstridte hytta blir i familiens eie «til evig tid».
 
- Det er ikke store greiene, bare 25 kvadratmeter, men vi stortrives med det enkle livet der ute. Ikke har vi strøm og ikke har vi innlagt vann, men slikt trenger en jo absolutt ikke på ei hytta. Det har vi hjemme. det litt primitive hyttelivet er midt i blinken for oss og på Måsakollen er vi så ofte vi har anledning.
 
Her kan det fiskes, her kan det bades og på Måsakollen kan vi virkelig slappe av. Viksfjord er verdens flotteste perle.
 
Vi har ikke noe behov for å dra til Syden, sier Tor Dag Ludvigsen.
 
Men at han nå er i ferd med å runde 75 år, fortår han ikke helt. Årene har liksom gått så fort, særlig de siste. 75 år er imidlertid ingen alder og Tor Dag pusler fortsatt med oppfinnelser og nye konstruksjoner. Litt i hvert fall.
 
- Det blir ikke så mye nå, men jeg har firmaet og det er greit å ha noe å henge fingrene i.
 
 
 
TOR DAG LUDVIGSEN
 
Interiørarkitekt, fotballspiller og Viksfjord-entusiast. Fyller 75 år søndag.
Bildetekst:
- KONSTRUKTØR: Tor Dag Ludvigsen fikk i 1991 100.000 i stipend fra Statens veiledningskontor for oppfinnere for å videreutvikle sine møbler for «bevegelse, variasjon og hvile». Denne stolen sto sentralt.
© Østlands-Posten
Veiledere, Administratorer
164 188

redigeringer