Tordenskjoldgården: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Ny side: '''Tordenskjoldgården''' var en eldre trebygning i Larvik kommune. Den ble oppført på 1600-tallet og ble ikke omfattet av brannen i 1792. Gården ble revet i forbindelse med an…)
 
Ingen redigeringsforklaring
 
(19 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Tordenskjoldgården]]''' var en eldre trebygning  i [[Larvik]] kommune. Den ble oppført på 1600-tallet og ble  ikke omfattet av brannen i 1792. Gården ble revet i forbindelse med anleggelsen av bredsporet jernbane i 1936. Adressen var Storgata 16.  
'''[[Tordenskjoldgården]]''' var en eldre trebygning  i [[Larvik]] kommune. Den ble oppført på 1600-tallet og ble  ikke omfattet av [[Bybrannen i Larvik i 1792|brannen i 1792]]. Gården ble revet i forbindelse med anleggelsen av [[normalsporet jernbane]] i 1936. Adressen var [[Storgata (Larvik)|Storgata 18]].  


== Navnebakgrunn ==
== Navnebakgrunn ==
Gården ble oppkalt etter sjøhelten [[Peter Wessel Tordenskjold]]. Den fikk sitt navn på grunn av en hendelse under [[Den store nordiske krig]]. Tordenskjold besøkte flere ganger Larvik med sine krigsfartøy ''Ormen'' samt ''Løvendahls Galley''. 1816/18217 var Tordenskjold i større eller mindre grad fast stasjonert i byen som [[admiral]] og [[øverstkommanderende]] for det norske sjøforsvaret. En dag Tordenskjold hadde bedt budet om å hente dagens post på Larvik postkontor tok det lenger tid enn vanlig, hvoretter sjøhelten sendte en kule etter budet.
Gården ble oppkalt etter sjøhelten [[Peter Wessel Tordenskjold]]. Den fikk sitt navn på grunn av en hendelse under [[Den store nordiske krig]]. Tordenskjold besøkte flere ganger Larvik med sine krigsfartøy ''Ormen'' samt ''Løvendahls Galley''. 1716/1717 var Tordenskjold i større eller mindre grad fast stasjonert i byen som [[admiral]] og [[øverstkommanderende]] for det norske sjøforsvaret. En dag Tordenskjold hadde bedt budet om å hente dagens post på Larvik postkontor tok det lenger tid enn vanlig, hvoretter sjøhelten sendte en kule etter budet.


== Tidligere eiere ==
== Eiere ==
Larvik postkontor holdt opprinnelig til i gården. Skipper Niels Harris eide den rundt 1830. Kort tid etter hans bortgang i 1825 overtok enken til general Staffeldt gården. En tid hadde Larvik håndverkerforening gården. Foreningen solgte den til [[Larvik]] kommune, som i 1936 måtte selge gården til [[NSB|Norges Statsbaner]] til nedriving.
I 1688 tilhørte gården toller [[Michael von Norden]]. Larvik postkontor holdt senere til der. Skipper [[Niels Harris]] eide gården. Kort tid etter hans bortgang i 1825 overtok enken til general Staffeldt den. I 1882 overtok Larvik Håndverkerforening gården. Foreningen solgte den til [[Larvik kommune]], som i 1936 måtte selge gården til [[Norges Statsbaner]] til nedriving.
 
[[Larvik sjømannskole]] holdt til i gården i perioden [[1901]]-[[1918]].


== Kilder ==
== Kilder ==
*''Larviks historie, bind II: Byen, gårdene og menneskene omkring 1820'', s. 45
*Langeland, A. St.: ''Larviks historie, 2. bind: Byen, gårdene og menneskene omkring 1820'', Larvik 1953, s. 45
*Nyhus, Per: ''Larvik før og nå'', s. 22
*Nyhus, Per: ''Larvik før og nå'', Larvik 2008, s. 22


[[Kategori:Bygninger i Larvik kommune]]
[[Kategori:Bygårder]]
[[Kategori:Larvik kommune]]
[[Kategori:Bydel Hovedbyen]]
[[Kategori:Bydel Hovedbyen]]
{{bm}}