Trøndelag Teater

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Inngangspartiet i den gamle delen av Trøndelag Teater.
Foto: Olve Utne

Trøndelag Teater er et institusjonsteater i Trondheim. Otto Homlung er for tiden ansatt som teatersjef. han overtok etter Cathrine Telle våren 2005.

I 1937 åpnet Henry Gleditsch et fast teater i Trondheim, Trøndelag Teater. Dette etterfulgte Trondhjems Nationale Scene som måtte stenge av økonomiske årsaker i 1927. Økonomien var stram også på det nye teateret, så ulike metoder ble tatt i bruk for å få driften til å gå rundt. For å få inn mest mulig inntekter pr. forestilling, ble det solgt billetter for ståplasser. I 1997 flyttet Trøndelag Teater inn i et nytt teaterbygg som ble innviet av Dronning Sonja.

Teaterbygningen er fra 1816.

Da krigen kom møtte teateret harde tider. Gleditsch ble henrettet av nazistene, og de fikk kontroll over teatere. Publikum boikottet forestillingene, men det ble innført tvangssalg av billetter. 19. oktober 1944 gikk teppet ned for siste gang under krigen, etter det stadig synkende publikumsbesøket.

Driften kom imidlertid i gang igjen etter krigen. Victor Huseby ble ny teatersjef i 1951, og han satt 15 år i sjefsstolen. Han var en økonomiens mann. Alle forestillingene skulle settes opp på en billigst mulig måte. Det gikk sjelden en kveld uten at det foregikk en eller annen form for underholdning på scenen. Huseby innførte en tradisjon på teateret. Hver vår oppførtes en musikal eller operette, som ofte fikk strålende kritikker i pressen.

I 1966 overtok den unge og ukjente Erik Pierstorff sjefsstolen ved teateret. Hans kjennemerke var at han nesten daglig sørget for medieomtale om teateret i avisene. Innføringen av nye arbeidsformer og yngre, friskt blod til teateret vil alltid bli husket som en av Pierstorffs mange ideer. I perioden 1987-2005 var Otto Homlung, Helle Ottesen, Terje Mærli, Ola B. Johannessen og Catrine Telle teatersjefer ved Trøndelag Teater. I 1995 gikk Otto Homlung på sin andre periode som sjef.

Trøndelag Teater — det påbygde teaterhuset ble tatt i bruk i 1997.
Foto: Cato Edvardsen

Trøndelag Teater er Nord-Europas eneste teater som fremdeles har en skråscene. Siden 1997 er den gamle scenen innlemmet i det nye teaterhuset som ble innviet av Dronning Sonja. Teatret består i dag av 5 faste scener,

  • Hovedscenen (524 pl.)
  • Gamle Scene (320 pl.)
  • Studioscenen (150 pl.)
  • Teaterkjelleren (60 pl.)
  • Theatercafeen (100 pl.)


Alle de tre nye scenene, Hovedscenen, Studioscenen og Teaterkjelleren, er bygget som blackboxscener, men Hovedscenen har som regel titteskapform.

I 2003 hadde teatret 75 millioner kroner i inntekter. Av dette kom 60 millioner som tilskudd fra eierne, Stat, Kommune og Fylke, og 15 millioner var egne inntekter.


De 8 best besøkte forestillingene fra 1937 - 2006 er:

Teatret har en stab på ca 30 skuespillere. Omlag 20 av disse er fast ansatt, mens resten er ansatt på ulike engasjement. Resten av de ansatte fordeler seg på administrasjon: 9 personer, Salg/Marked: 9, Lyd/Lys/Scene: 21, Verksteder: 27, Inspisienter/Sufflører/Påkledere: 10, Drift/Rengjøring: 7, Billettluke/Teaterverter:10

Lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Trøndelag Teater» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.


Koordinater: 63.42938° N 10.39181° Ø