Troms Kringkasting A/S: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 12: Linje 12:


== Virksomhet og  stagnasjon ==
== Virksomhet og  stagnasjon ==
Programmet fra [[[Kringkastingsselskapet A/S]] i Oslo var hovedtyngden i utbudet, i den grad det kunne tas inn. Selskapet i Tromsø var basert på en meget liten senderstasjon, noe som begrenset dens kringkastingsområde og dermed også dens lisensinntekter. Under disse vilkårene ble egenprpoduksjon av programmer for kostbart. Man måtte derfor skaffe programmer gjennom relésendinger utenfra, men grunnet linjelien ble dette også for dyrt. Som en følge av det stagnerte Troms Kringkastingsselskap A/S programmessig.
Programmet fra [[Kringkastingsselskapet A/S]] i Oslo var hovedtyngden i utbudet, i den grad det kunne tas inn. Selskapet i Tromsø var basert på en meget liten senderstasjon, noe som begrenset dens kringkastingsområde og dermed også dens lisensinntekter. Under disse vilkårene ble egenprpoduksjon av programmer for kostbart. Man måtte derfor skaffe programmer gjennom relésendinger utenfra, men grunnet linjeleien ble dette også for dyrt. Som en følge av det stagnerte Troms Kringkastingsselskap A/S programmessig.


== Styre 1926 ==
== Styre 1926 ==

Sideversjonen fra 30. jan. 2011 kl. 09:01

Troms Kringkastingsselskap A/S var et privat kringkastingsselskap i Tromsø. Det eksisterte 1926-1933, da det ble innlemmet i det nystartede NRK.

Historie

Det var opprinnelig Norsk Radioforbund som hadde planer om å etablere en lokalsender i Tromsø, men istedet kom det stedlige initiativet i forkjøpet. Radioforhandler og kasserer ved det Geofysiske Institutt, Sverre Melvær, spilte en viktig rolle. Han ble backet opp av Tromsø Radioklubb. Værvarslingstjenesten ved Det geofysiske institutt befordret initiativet.

Årsaken til initiativet kan føres tilbake til de kritiske lytteforholdene i Nord-Norge, som var et resultat av nordlysaktiviteten 1924/1925, da det var umulig å ta inn både Oslo og mesteparten av de utenlandske radiostasjonernede fleste dagene i året. Salget av radioapparater stanset opp, mottakere som tidligere hadde tatt inn utenlandske stasjoner ble satt på hylla og det ble en stagnasjon i interessen for radiosaken.

Tromsø Radioklubb (grunnlagt i 1924) tok opp saken og førte den fram i juni 1926 med tegning av totalt kr. 16 000 i aksjekapital. Troms Kringkastingsselskap A/S ble konsitutert 3. oktober 1926 og fikk konsesjon av Handelsdepartementet 10. november 1926.

Konsesjonsområdet var en sirkel med radio 25 kilometer rundt Tromsø. Formannskapet ga tillatelse til å installeresenderen (en 100 W Standa d Electric) i Tromsø gymnas' kjeller, mens studio ble innredet på loftet. Åpningsdag for den faste sendingen var 15. desember 1926.

Virksomhet og stagnasjon

Programmet fra Kringkastingsselskapet A/S i Oslo var hovedtyngden i utbudet, i den grad det kunne tas inn. Selskapet i Tromsø var basert på en meget liten senderstasjon, noe som begrenset dens kringkastingsområde og dermed også dens lisensinntekter. Under disse vilkårene ble egenprpoduksjon av programmer for kostbart. Man måtte derfor skaffe programmer gjennom relésendinger utenfra, men grunnet linjeleien ble dette også for dyrt. Som en følge av det stagnerte Troms Kringkastingsselskap A/S programmessig.

Styre 1926

  • Sverre Melvær (formann)
  • Ingeniør J. A. Jørgensen
  • Overlærer Johs. Ovring
  • Ingeniør Kaaran (representant fr Elektrisk Bureau som skulle levere sendermateriell)
  • Fr. Bostedt (representant for Troms Radioklubb)
  • O. A. Krogness ved Geofysisk Instiutt (representant for Kirkedepartementet)

Kilder

  • Dahl, Hans Fredrik: Hallo Hallo! Kringkastingen i Norge 1920-1940, Oslo 1975, s. 151-152 og 162
  • Selskapets forhandlingsprotokoll
  • En beretning fra Sverre Melvær skrevet 12. april 1970
  • Diverse korrespondanse med Norsk Radiofrobund 1925-1926
  • Spredte artikler i lokalpressen