Våpen (heraldikk): Forskjell mellom sideversjoner

supplering
(litt utdyping)
(supplering)
Linje 1: Linje 1:
Et '''våpen''', '''våpenskjold''' eller '''våpenmerke''' er et kjennetegn som er laget i henhold til [[heraldikk]]ens regler. Et våpen kan være kjennetegn for en person, en slekt, en offentlig instans, en organisasjon eller rene fantasivåpen for mytiske og forhistoriske personer. Våpenet fastsettes og defineres i form av en [[blasonering]], dvs en formell beskrivelse som angir fargene, kalt [[tinktur]]er, og figurene. Ut fra dette kan man fremstille våpenet i ulike utforminger og materialer. Et og samme våpen kan derfor bli avbildet forskjellig i segl, utskåret i tre, brodert på tøy og i vekslende stilarter.  
Et '''våpen''', '''våpenskjold''' eller '''våpenmerke''' er et kjennetegn som er laget i henhold til [[heraldikk]]ens regler. Et våpen kan være kjennetegn for en person, en slekt, en offentlig instans, en organisasjon eller rene fantasivåpen for mytiske og forhistoriske personer. Våpenet fastsettes og defineres i form av en [[blasonering]], dvs en formell beskrivelse som angir fargene, kalt [[tinktur]]er, og figurene. Ut fra dette kan man fremstille våpenet i ulike utforminger og materialer. Et og samme våpen kan derfor bli avbildet forskjellig i [[segl]], utskåret i tre, brodert på tøy og i vekslende stilarter. Norske person- og slektsvåpen finnes idag særlig i segl på dokumenter og i seglsamlinger, på kirkeinventar og på noen få bygninger og gravsteiner. Det er utgitt bøker om norske [[kommunevåpen]], [[slektsvåpen]] og segl.
   
   
Den mest utbredte formen for våpen i Norge er [[kommunevåpen]]. De fleste av disse er av nyere dato. Det finnes også en del eldre våpen for privatpersoner og slekter; både knyttet til den fåtallige norske [[adel]]en og til en rekke embetsfolk, handelsfolk og andre byborgere, samt til noen håndverkere og enkelte bønder bl.a. bondelensmenn.  
Den mest utbredte formen for våpen i Norge er kommunevåpen. De fleste av disse er av nyere dato. Det finnes også en del eldre våpen for privatpersoner og slekter; både knyttet til den fåtallige norske [[adel]]en og til en rekke embetsfolk, handelsfolk og andre byborgere, samt til noen håndverkere og enkelte bønder bl.a. bondelensmenn. I nyere tid brukes våpen også som foreningsmerker og i noen varemerker.
 
Et heraldisk våpen består av en sammensetting av farger og figurer som til vanlig blir brukt med en skjoldformet innramming. Dette kan bli kalt «skjoldmerket». Kommuner, militære avdelingsmerker og foreninger (bl.a.idrettsklubber) har normalt bare skjold med skjoldmerke. Våpen for enkeltpersoner og slekter har imidlertid som oftest også en hjelm på øvre skjoldkant, på toppen av hjelmen en figur som [[hjelmtegn]], og ned fra hjelmen langs skjoldets sider henger et hjelmklede som kan være i akantusslyngninger eller som girlandere. På noen skjold brukes [[rangkrone]] i stedet for hjelmutstyret og noen få våpen har to figurer som skjoldholdere. Konger og fyrster  kan ha også annet praktutstyr utenfor skjoldet, f.eks. det norske kongevåpenet fra 1906 med [[riksvåpen]]et plassert inne i en «våpenkappe».
 
Det finnes «delvise våpen», bl.a. i enkelte av eidsvollsmennenes segl på [[Grunnloven]] 17. mai 1814. Flere har der forbokstavene (monogram) som skjoldmerke, og noen har både bokstaver og heraldiske figurer i skjoldet. Lignende delvise våpen har mange idrettsklubber i vår tid, bl.a. Odd Grenland med en pil og bokstaver.


[[Kategori:Heraldikk]]
[[Kategori:Heraldikk]]
Skribenter
309

redigeringer