Victoria Linoleumsfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 18. nov. 2018 kl. 16:23 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Victoria Linoleumsfabrikk til høyre for Sandvikens Blikvarefabrik i den hvite murbygningen på midten av bildet langs Sandvikselva. Rønne elv renner ut i Sandvikselva bak odden med båtene.
Fra produksjonslokalene

Victoria Linoleumsfabrikk A/S var en bedrift grunnlagt i 1898 på tomten bak Bjerkaasgården og ved siden av Sandvikens Blikvarefabrik, dengang med adressen Ringeriksveien 8.

Firmaet produserte og solgte linoleum til grossister over hele landet og var eneste produsent i Norge. Driften kom først i gang i 1900 med initiativtakeren Hans E. Heitmann som første disponent. Victoria Linoleumsfabrikk ble levert som en ferdig prosjektert industripakke fra Skottland, inkludert tegninger, maskinutstyr og teknisk kompetanse.

Det opprinnelige anlegget bestod av fyrhus, maskinhus, blanderi og linoleumskalandre (presse), korkmølle, to høye tørkehaller med håndtrykker for linoleum samt kontor og lagerbygning, alt bygd i nøktern industriarkitektur i tegl. I 1912 ble det bygget på en egen kontorbygning.

Råstoffene var jute til underlag fra India, kork fra Portugal og linolje fra Holland. I 1928 overtok Forshaga Linoleumsfabrikk, Göteborg, 50 % av aksjene, og i tidsrommet 1928–35 ble fabrikken utvidet og modernisert med nye tørkehaller ned mot elven og en ny pakke- og lagerbygning mot den senere Kinoveien. Fabrikken beskjeftiget i 1935 totalt 30 funksjonærer og arbeidere.

Mellom 1952 og 1963 ble produksjonen automatisert og bygd ytterligere ut, bl.a. med nytt maskineri og korkmølle. Produksjonsrekord nådde man i 1967, da fabrikken dekket 50 % av det norske forbruket. Linoleum som gulvbelegg var nærmest enerådende helt fra det ble utviklet i 1860-årene og hundre år fremover. I perioden fra 1900 til nedleggelsen i 1968 var dette landets eneste linoleumsfabrikk, og en av bare to i Skandinavia. Sterk konkurranse fra nye typer gulvbelegg som vinyl og tepper førte imidlertid til nedleggelse av fabrikken, som det første i konsernet. Få år etter var antall fabrikker på verdensbasis redusert fra ca. 55 til tre–fire.

Tre generasjoner Heitmann har ledet driften av selskapet; Hans E. Heitmann senior, 1900–31, Erik Heitmann, 1932–62, og Hans E. Heitmann jr., 1962–68. Linoleumsfabrikken var en av de siste rester av det blomstrende håndverks- og industrimiljøet som preget Sandvika helt til midt på 1900-tallet. Arbeidsstokken var rekruttert fra arbeider- og småbrukermiljøet i Sandvika, og fabrikken fikk derfor stor lokal betydning. Victoria Fabrikker gikk inn i Forbo Flooring som har sitt hovedutsalgssted i Norge i Asker. Bygningsmassen til Victoria Linoleumsfabrikk ble revet i 2006 og er erstattet med boliger langs Sandvikselva.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Victoria Linoleumsfabrikk er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.89112° N 10.52345° Ø