Vigleik Haga: Forskjell mellom sideversjoner

fjerner spiremerke
(kat, defsort)
(fjerner spiremerke)
 
(3 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Vigleik Haga m studenterlue 1968.jpg|miniatyr|Vigleik Haga med studenterlue. 1968.]]
[[Fil:Vigleik Haga m studenterlue 1968.jpg|miniatyr|Vigleik Haga med studenterlue. 1968.]]
[[Fil:Vigleik Haga portrett svart-hvitt 07.06.2018.jpg|miniatyr|Vigleik Haga. Portrett 2018.]]
[[Fil:Vigleik Haga portrett svart-hvitt 07.06.2018.jpg|miniatyr|Vigleik Haga. Portrett 2018.]]
'''[[Vigleik Haga|Vigleik Arnbjørn Haga]]''' f. 22.01.1949 i [[Sandnes kommune]]. Pensjonert kultursjef i [[Rana kommune]].
'''[[Vigleik Haga|Vigleik Arnbjørn Haga]]''' (født 22. januar 1949 i [[Sandnes kommune|Sandnes]]) er pensjonert kultursjef i [[Rana kommune]].


== Familie ==
== Familie ==
Linje 9: Linje 9:
Bror til sivilingeniør [[Torstein Haga|Torstein Arne Haga]] f. 08.12.1932 – d. 20.10.2018, pensjonert økonomisjef [[Reidulv Haga]] f. 10.01.1940, og musikklærer og butikkeier [[Eldbjørg Pettersen|Eldbjørg Cecilie Pettersen, f. Haga]], f. 16.10.1955. Alle født på [[Sandnes]].  
Bror til sivilingeniør [[Torstein Haga|Torstein Arne Haga]] f. 08.12.1932 – d. 20.10.2018, pensjonert økonomisjef [[Reidulv Haga]] f. 10.01.1940, og musikklærer og butikkeier [[Eldbjørg Pettersen|Eldbjørg Cecilie Pettersen, f. Haga]], f. 16.10.1955. Alle født på [[Sandnes]].  


Gift, 24.06.1972 i Oslo rådhus, med [[Arna Haga|Arna Louise Jakobsen]] f. 05.02.1942, [[Hasvik kommune]]. Tre barn: [[Bruker:EvaRogneflåten|Eva]] (f. 1964), Aadne Martin (f. 1975) og Lars Peder (f.1975).   
Gift, 24.06.1972 i [[Oslo rådhus]], med [[Arna Haga|Arna Louise Jakobsen]] f. 05.02.1942, [[Hasvik kommune]]. Tre barn: [[Bruker:EvaRogneflåten|Eva]] (f. 1964), Aadne Martin (f. 1975) og Lars Peder (f.1975).   


== Utdannelse og yrke ==
== Utdannelse og yrke ==


* Kulturuadministrativ utdannelse ved [[Rogaland distriktshøgskole]] i [[Stavanger]] 1976
* Examen Artium på latinlinja ved landsgymnaset på Bryne 1968
* Examen Artium på latinlinja ved [[Rogaland landsgymnas]] på [[Bryne]] 1968
* Kulturadministrativ utdannelse ved Rogaland distriktshøgskole i Stavanger 1976
* Delstudier i ledelse og strategi ved BI


Haga flytta til Rana i 1977 og har hele sin karriere innen kulturfeltet i kommunen:
Haga har arbeidet ved [[Studensamskipnaden i Oslo]] og i skoleverket. Han flytta til Rana i 1977, og har siden hatt hele sin karriere innen kulturfeltet i kommunen:


* Kultursekretær 1977-1979
* Kultursekretær 1977-1979
Linje 25: Linje 26:
== Kultursjef ==
== Kultursjef ==


Da Haga gikk av som kultursjef etter nærmere 38 år i kulturens tjeneste i [[Rana kommune]] (2014), ble han overraska med en helaftens festforestilling, der nesten alt som kunne krype og gå på kulturfeltet ønsket å takke ham av.
Haga gikk av som kultursjef etter nærmere 38 år i kulturens tjeneste i Rana kommune (2014), og ble da feiret med en helaftens festforestilling.  


Han søkte aldri på stillinga som kultursjef på eget intitiativ, men ble oppringt og fikk høre at kommunen savna søknaden hans. Han heiv seg rundt, søkte, og tok jobben med det mål for øyet at han skulle få et kulturhus på plass. At det i løpet av hans 18 år i stillinga ikke skjedde, er hans største skuffelse. Det har vært tjueåtte – (28!) – planer om kulturhus, men alle sammen har stranda ved politisk behandling. Det at Rana fortsatt ikke har et kulturhus er noe han mener er en grov kommunal feilbeslutning, rett og slett tragisk. Kulturhus blir ofte stilt opp mot sykehjemsplasser.
Rana fikk i 1979 [[Nordland teater]], det siste regionteatret som ble åpnet i Norge. Andre viktige kulturinstitusjoner i Rana er [[Helgeland museum]], [[Kinoteateret]], [[Nasjonalbiblioteket, avdeling Rana]], Ballettskolen [[Tip-Toe]], [[Rana kunstforening]], [[Rana kulturskole]] med distriktsmusikerensemblet [[KammeRana]] og [[Rana bibliotek]]. Kommunen har en rekke festivaler innenfor sjangrene jazz, teater og populærmusikk. Kultursamarbeidet med den russiske vennskapsbyen Petrozavodsk har vært aktivt i mange år. [[Umbukta fjellstue]] ble overtatt av Rana kommune fra [[Rana ferielag]] i 1989. Anlegget var i dårlig stand, og en omfattende restaurering ble gjennomført. Etter årtusenskiftet solgte kommunen anlegget til en privat driver som påtok seg å videreføre den tradisjonelle fjellstuedriften med servering og overnatting.


'''''«Det at fotballen skulle få 100 millioner til kunstgress, var det ingen debatt om. Det ble vedtatt i forbifarten. Ingen sa noe om sykehjemsplasser da.»'''''
Kulturlivet og kulturtilbudene i Rana kommune hadde betydelig utvikling i de årene Haga virket i sektoren. Et av hans viktigste prosjekter, et regionalt kulturhus, ble imidlertid ikke realisert tross en rekke store utredninger.
 
Men han har mye å være stolt av:
fra slutten av 70-tallet etablerte det seg en bevissthet om at kultur er viktig og at kommunen måtte satse. Rana fikk [[Nordland teater]] (mot [[Bodø kommune|Bodøs]] ønske). Mange andre kulturinstitusjoner har også utvikla seg, som [[Helgeland museum]], [[Rana kulturskole]], [[Kinoteateret]], [[Nasjonalbiblioteket|Nasjonalbiblioteket, avdeling Rana]] og [[Rana bibliotek]]. Arbeidet med russiske vennskapsbyer har berika begge sider av grensa. Haga synes at Rana har fått til mye bra på kulturfeltet med kun tre prosent av kommunens totalbudsjett. Han var også med på å berge [[Umbukta fjellstue]].


=== Havmannen ===
=== Havmannen ===
 
Skulpturen [[Havmannen]] ble avduket 6. mai 1995 og er Rana kommune sin skulptur i [[Skulpturlandskap Nordland]]. Skulpturen står i [[Ranfjorden]] omtrent 15 m fra strandkanten. På folkemunne blir Havmannen nå gjerne omtalt i positive ordelag som ''«Ranas lille havfrue»'', selv om motstanden mot prosjektet var høylydt.  
Skulpturen [[Havmannen]] ble avduka 6. mai 1995 og er Rana kommune sin skulptur i [[Skulpturlandskap Nordland]]. Skulpturen står i [[Ranfjorden]] omtrent 15 m fra strandkanten. På folkemunne blir [[Havmannen]] nå gjerne omtalt i positive ordelag som ''«Ranas lille havfrue»'', selv om motstanden mot prosjektet var høylydt. Haga synes det er flott at folk har tatt skulpturen til seg og at den har blitt et viktig symbol for Rana, selv om han selv også var skeptisk til å begynne med.


== Verv ==
== Verv ==
Haga har hatt en rekke tillitsverv, bl.a. styremedlem i [[Norsk kulturforum]] (NOKU), [[Norske kinosjefers forbund]], [[Kommunale kinematografers landsforbund]], [[Norsk kino- og filmfond]], samt


Haga har vært svært aktiv og har hatt en rekke tillitsverv, bl.a. styremedlem i [[Norsk kulturforum]] (NOKU), [[Norske kinosjefers forbund]], [[Kommunale kinematografers landsforbund]], [[Norsk kino- og filmfond]].
kulturfaglige tillitsverv i [[Norsk kommuneforbund]] og [[Fagforbundet]].
 
Han har og hatt kulturfaglige tillitsverv i [[Norsk kommuneforbund]] og [[Fagforbundet]].


== Utgivelser ==
== Utgivelser ==
Linje 74: Linje 70:
[[Kategori:Sandnes kommune]]
[[Kategori:Sandnes kommune]]
[[Kategori:Rana kommune]]
[[Kategori:Rana kommune]]
 
{{bm}}
 
{{spire}}
{{DEFAULTSORT:Haga, Vigleik}}
{{DEFAULTSORT:Haga, Vigleik}}