«Pol III»
«Pol III» var et bevoktningsfartøy som 8. april 1940 ble skutt i brann under det tyske angrepet. Skuddene mot skipet var de første på norsk område under krigen, og skipets kaptein, Leif Welding Olsen, ble krigens første norske offer. «Pol III»s varsling til Rauøy fort førte til at beredskapen kunne trappes ytterligere opp innover i fjorden, og kan derfor ha bidratt til at Oscarsborg var klar til å ta opp kampen da den tyske angrepsstyrken nådde Drøbaksundet. Fartøyet var opprinnelig en hvalbåt. Den ble bygd ved Akers mekaniske verksted, med byggenummer 429, og sjøsatt i 1926.
Angrepet på Norge
I 1939 ble «Pol III» satt i tjeneste som bevoktningsfartøy ved grensa til Oslo krigshavn ytterst i Oslofjorden, med Welding Olsen som skipper. Den 8. april ble beredskapen styrket i området, og «Pol III» hadde som oppgave å patruljere strekningen mellom Torbjørnskjær og Ferder. Omkring kl. 2300 oppdaget mannskapet mørklagte fartøy på vei innover fjorden. Welding Olsen ga ordre om å avfyre varselskudd og klargjøre til praiing. Den tyske torpedobåten «Albatros» ble sendt for å ta seg av båten, og rammet den kort tid etter at varselskuddet var avfyrt. Kl. 2310 avfyrte «Pol III» varselraketter, en hvit og to røde, slik at Rauøy fort ble klar over at en fremmed styrke var på vei. Mannskapet på «Albatros» åpnet da ild med mitraljøser. «Pol III» kom i brann, og Welding Olsen ble truffet i benet. Han ble alvorlig skadet, og druknet da han ikke klarte å ta seg opp i livbåten da «Pol III» ble evakuert.
Til tross for at «Pol III» var i brann sank den ikke. Den ble dagen etter trefningen slept til Horten, hvor den ble reparert og satt i tysk tjeneste. Etter krigen ble båten sendt til Oslo, hvor den lå til 1949.
Snurper
I 1949 ble båten kjøpt opp og bygd om til snurper. Den fikk navnet «Johan E.», og fiskerinummer M-16-HD, med hjemmehavn Hareid. Den var i tjeneste som snurper og etterhvert som ringnotsnurper fram til 1978.
Brønnbåt
Båten ble i 1978 solgt til Ørnes, hvor den ble bygd om til Norges største brønnbåt. Den fikk da navnet «Odd Oscar».
I 1983 ble den solgt videre til Bodø, nå med navnet «Fisktrans», og noe senere til Salten med navnet «Arnøytrans» ettersom den da hørte til på Sør-Arnøy i Gildeskål. Båten ble en tid brukt til brønnbåttransport.
«Pol III» ble hugget opp i 2011. Baugseksjonen ble på privat initiativ skåret av og er tiltenkt som et invasjonsmonument i Hysnes. [1]
Litteratur
- ««Pol III»» på Wikipedia på bokmål og riksmål
- Kristiansen, Tom: «Leif Welding Olsen» i Norsk biografisk leksikon