Adolfkanonen på Trondenes

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Adolfkanonen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Det er svære dimensjoner over Adolfkanonene, selv om vi her ser bare den delen av anlegget som er over bakken. Foto: Harald Isachsen.

AdolfkanonenTrondenes fort er kallenavnet på Kanon nr. 1 i 40,6 cm batteriet på Trondenes. Tyskerne brukte "Batteri Theo" som navn på batteriet da de bygde det. Kanonen er en godt vedlikeholdt opprinnelig skipskanon fra 2. verdenskrig. Kanonen, som er helt intakt, er en av verdens største slagskipskanoner som er satt på land og den eneste i sitt slag som er bevart fra krigen. Med sine fire kanoner var batteriet på Trondenes sammen med Batterie DietlEngeløya tyskernes kraftigste kystartilleri i Nord-Europa. Både i Russland og Japan ble det under krigen landsatt skipskanoner som var litt større enn kanonene på Trondenes. I USA fantes det, både på øst- og vestkysten, flere batterier med kanoner av samme størrelse. Men det er bare på Trondenes man har tatt vare på kanonene og laget museum av det.

Festningsanlegget på Trondenes ble påbegynt i 1942 av den tyske krigsmakt, og i løpet av 1943 var alle de fire kanonene i batteriet operative. Som arbeidskraft var de totalt avhengig av sovjetiske krigsfanger som slavearbeidere. De første fangene kom til Trondenes i 1941. De ble stuet sammen i finerhytter. Disse levde under kummerlige forhold på Trondenes leir. Ved Trondenes kirke er det reist et minnesmerke over de 800 fangene som døde under oppholdet her - det såkalte Russemonumentet på Trondenes.

Med den spesielle «adolfgranaten» kunne kanonen ha en rekkevidde på 56 km - f. eks. fra Trondenes til Narvik. Rekkevidden med standard granater på ca. 1030 kg var 42,8 km. Siste gang kanonen ble avfyrt var i 1957 mot et forankret sjømål på avstand 32000 m i Dyrøysundet. Totalt er det fire kanoner på Trondenes, men bare én er restaurert både innvendig og utvendig og kan besøkes. De tre andre er kun restaurert utvendig.

Eksterne lenker

Litteratur

Isachsen, Harald: Adolfkanonene. 2008. ISBN 978-82-303-1028-1

Koordinater: 68.833909° N 16.575658° Ø