Agnes Kittelsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Agnes Kittelsen (født 20. mai 1980 i Kristiansand) er skuespiller. Hun hadde sitt gjennombrudd på filmlerretet i rollen som Tikken Manus i Max Manus i 2008.

Hennes amatørdebut på scenen var i en moderne oppsetning av Aladdin i 2002, med skuespillere fra andre klasse på Statens teaterhøgskole. Hun fullførte utdanningen der i 2003, og debuterte på fjernsyn i serien Skolen året etter. Hun hadde i 2005 en birolle i Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer, og hun debuterte på film som Hilde i Bagasje. Høsten 2005 sto hun også på svenen i Alice i EventyrlandDen Nationale Scene.

For sin rolle i Max Manus fikk hun Amandaprisen for beste kvinnelige birolle. I 2011 fikk hun så prisen for beste kvinnelige hovedrolle for rollen som Kaja i Sykt lykkelig. Begge filmer fikk hun også Kanonprisen for. I 2015 fikk hun sin tredje Amandapris, som beste kvinnelige skuespiller, for rollen som Marianne i Staying Alive. I spillefilmen Kon-Tiki fra 2012 spilte hun Thor Heyerdahls første kone, Liv Heyerdahl.

Hun har en sønn med sin tidligere samboer Endre Hellestveit. I 2016 ble hun gift med den svenske musikeren Lars Winnerbäck, og de fikk ei datter i 2019. Samme år spilte hun i serien Beforeigners.

Litteratur og kilder