Alfaset gravlund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Alfaset gravlund høsten 2014.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)
Fra den tyske krigskirkegården (Soldatenfriedhof).
Foto: Stig Rune Pedersen (2005)

Alfaset gravlund er en gravlund i Bydel Alna i Oslo, Nedre Kalbakkvei 99. De to gårdene Arveset og Grav ble kjøpt inn av Oslo kommune i 1950, med tanke på å anlegge en gravlund der. To år etter ble de tyske krigsgravene på Ekeberg krigskirkegård flyttet dit. Det skulle så gå tyve år før man tok i bruk resten av gravlunden; først i 1972 kom de første bisettelsene. Flere menigheter i Groruddalsbydelene sokner til gravlunden.

Alfaset kapell ligger på gravlunden, oppført 1969, arkitekter Blakstad og Munthe-Kaas. Tilknyttet kapellet ligger Alfaset krematorium.

På gravlunden er det egne seksjoner for ahmadiyya-muslimer og romabefolknigen.

Minnelunden Alfasetparken

Alfasetparken er en minnelund. Nicolaus Wiederbergs skulptur Silhuetter står nederst i parken, som også er dekorert med vannrenner og runde bassenger omkranset av blomsterbed.

Krigskirkegården

Det var etter andre verdenskrig ønskelig å flytte de tyske gravene på Ekeberg krigskirkegård. Det ble besluttet å flytte dem til Alfaset, noe som ble gjennomført i 1952 og 1953. Gravene følger det vanlige mønsteret for tyske krigskirkegårder, med like graver der det er begrensninger på hvor mye blomster man kan sette ned. Krigskirkegården er atskilt fra resten av gravlunden med høye grantrær, og ligger på den sørlige delen av lunden, ned mot Strømsveien.

På Ekeberg var det satt opp såkalte mønekors over gravene. Disse ble erstattet av grupper av steinkors, der ett stort kors ble flankert av to mindre. Disse var lite egnet, fordi navneplatene sank ned i jorden. I 1980-årene ble de erstattet av nye steinkors.

Det er 3207 graver på krigskirkegården, hvorav 2956 er flyttet fra Ekeberg. Den tidligste dødsdatoen man finner er 8. april 1940, dagen før angrepet på Norge. Dette dreier seg antagelig om soldater som omkom da «Rio de Janeiro» ble torpedert og sank utenfor Lillesand. De siste som ble gravlagt, var 39 soldater som ble lagt i fellesgrav etter at de omkom i en eksplosjonsulykkeGrønlibrygga den 17. august 1945, det vil si mer enn tre måneder etter den tyske kapitulasjonen. Fellesgraven har forøvrig beholdt de originale steinkorsene som ble satt opp i 1952/1953.

I tillegg til gravene er det et minnesmerke utformet som et mausoleum. De falnes navn er skrevet inn på veggene.

Galleri

Kilder og litteratur

Koordinater: 59.93363° N 10.85819° Ø