Alnsjøen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Alnsjøen
Basisopplysninger
Alnsjøen 001.jpg
Bildetekst: Alnsjøen en høstdag i 2007
Foto: Chell Hill
Alt. navn: Alunsjøen
Areal: 0,39 km²
Høyde: 237 moh.
Vassdrag: Alna
Kommune: Oslo

Alnsjøen, tidligere feilaktig kalt «Alunsjøen», er et skogsvann i Lillomarka, vest for Ammerud. Navnet har uklar opprinnelse, men har sannsynligvis lite med mineralet alun å gjøre, selv om det ble brutt alunskifer ved Alunverket i Ekebergskrenten, nesten nede ved elva Alnas utløp i fjorden fra 1737. Elva Alna, som renner fra sjøen, er kjent under dette navnet før alunutvinninga begynte. Elvas navn tolkes etter forstavelsen aln-, som vi finner både i gårdsnavnet Alna og på Alnabru osv., og som kan komme av et norrønt ord for buktning (som i «albue») eller et ord for å vokse, al-.

I terrenget rundt sjøen kan man se tydelige spor etter de Gothalfske kobbergruvers virksomhet, som var i virksomhet i første halvdel av 1700-tallet og i årene 1880 til 1898. Det foregikk også en del isskjæring på vannet.

Alnsjøen ble oppdemmet da det ble gjort til drikkevann i 1930. Fra den steinsatte demningen i sørøstenden har Alna sitt utløp. Det er reservedrikkevannskilde for Oslo, og det er derfor ikke lov å bade, fiske eller på andre måter forurense her. Oslo kommune vedtok at vannet skulle åpnes for allmennheten innen 2014. Per 2019 har dette fortsatt ikke skjedd, da reservevannforsyninga ville blitt for dårlig. I løpet av noen år er skal Holsfjorden også forsyne Oslo med drikkevann, og det er da sjanse for at flere av reservevannene blir åpna for allmennheten.

Galleri


Kilder

Koordinater: 59.96581° N 10.85119° Ø