Syndikalisme

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Anarkosyndikalisme»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Det svart-røde flagget er et vanlig symbol for syndikalismen, og brukes også av andre anarkistiske grupperinger. Det svarte er anarkismens farge, mens det røde viser til arbeiderbevegelsen.

Syndikalisme er en ideologisk retning innenfor arbeiderbevegelsen. Det finnes flere varianter, hvorav anarko-syndikalisme er den som har hatt størst gjennomslagskraft. Syndikalismen er frihetlig orientert, med nær ideologisk tilknytning til anarkismen. Parlamentarisk arbeid avvises, og i stedet framheves lokalt organisert direkte aksjon. Lokalt organiserer syndikalistene seg gjerne i samorganisasjoner, der det er arbeidsstedet som er avgjørende og ikke bransjetilhørighet. Bransjeorganisering skjer gjerne som et tillegg til dette, og da gjerne i større sammenslutninger mellom tilknytta bransjer.

I Norge kom syndikalistiske idéer først inn i gjennom svenske anleggsarbeidere og steinhoggere på begynnelsen av 1900-tallet. I 1909 var det en storstreik i Sverige, som førte til at mange ble svartelista. De som dette først ramma var de mest radikale, og mange blant dem var syndikalister. De hadde med seg disse idéene til Norge. Norsk Ungosocialistisk Forbund var påvirka av syndikalismen, og i 1916 ble Norsk Syndikalistisk Føderasjon stifta. Syndikalismen sto sterkt særlig blant rallarne og stein- og gruvearbeidere, og hadde ogås noe innflytelse innen andre bransjer.

I senere tid har Norsk Syndikalistisk Forbund, stifta 1977, organisert syndikalister innafor Landsorganisasjonen.

Kilder