Anny Bjerkebæk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anny Bjerkebæk.
Foto: Rigmor Dahl Delphin/Oslo Museum.

Anny Bjerkebæk (født 2. oktober 1919 i Fana, død 25. desember 2013 i Bærum) var husstellkonsulent og kokebokforfatter.

Hun tok Statens lærerinneskole i husstell i Bærum i 1943, og bosatte seg etter hvert i Bærum. Hun tok videre utdannelse med to semestre ved Universitetet i Aarhus, var gift og fikk to barn på 1950-tallet, men ble enke i 1970.

Bjerkebæk var sentral i norsk mat-offentlighet. Etter krigen var hun sju år i Forsvaret med grad av løytnant og tittel kjøkkenkonsulent. Hun hadde ansvar for kjøkkenutstyr og utdanning av kokkene i Hæren, og dessuten å utarbeide kostplaner og en Kokebok for soldater.

Skribentkarrieren hadde hun begynt i lokalpresse på Sunnmøre, hvor hun jobbet som kjøkkensjef på et sykehus. Skrivevirksomheten skjøt fart på 1950-tallet, hvor Bjerkebæk leverte daglige matoppskrifter til Aftenposten i årene 1959-1965. Hun jobbet også i A-magasinet og Alle Kvinner, skrev noen flere bøker og var kokebokkonsulent i Ernst G. Mortensens Forlag, men ble mest kjent for en matspalte i Hjemmet som hun hadde i tolv år fram til pensjonsalder i 1989.

Bjerkebæk var også aktiv i Norges Husmorforbund, både sentralt, som kursholder og i komiteer som blant annet kostholdskomiteen. Hun var medlem i Faglig matråd (et forum for hustellærere som ikke jobbet i skolen til daglig) og i Ernæringsrådet, og i hjemkommunen ledet hun husstellnemnda i ni år og var sensor på Rosenvilde husmorskole.

Hun ble tildelt Ernæringsprisen av Statens ernæringsråd i 1993. Reiser ble en kjær hobby. Hun døde 94 år gammel.

Kilder